Предстоящата предизборна кампания ще е борба на епохите - дали отиваме в бъдещето или ще се върнем назад в миналото. Това заяви съпредседателят на “Демократична България” Христо Иванов при откриването на кампанията в Бургас.

За момента нерешен остава само казусът с липсата на регистрация на листата в Стара Загора, където “Демократична България” ще обжалва решението на РИК в съда. 

“Това, което се вижда са две много важни неща. В България има политически сили, които ГЕРБ и ДПС може да мобилизират, защото решението на ЦИК за Стара Загора беше взето и с гласовете на ИТН. Те се опитаха да отменят на практика електронното управление. И второто нещо е, че искат да ни елиминират, но няма да им се получи”, заяви Иванов при представянето на листата.

Според него ГЕРБ и ДПС са направили опит да използват ситуацията в Стара Загора, за да дерегистрират “Демократична България” в още няколко района. Идеята за проверката в ЦИК е на представителя на ГЕРБ Красимир Ципов.

“Ние сме онези, които казват: „ГЕРБ и ДПС не трябва да имат достъп до властта“. Това е голям проблем за тези корупционни партии. Поради тази причина ще направят всичко възможно да спрат “Демократична България”, каза Иванов.

Според Иванов на предстоящите парламентарни избори на 14 ноември хората трябва да решат в каква посока да поеме България.

“Това е борба на епохите между това едни политически сили на статуквото да задържат България назад във времето, за да могат да си управляват както досега. И от другата страна сме ние от “Демократична България”, които искаме да бъдем в бъдещето”, добави той.

“Трябва да решим дали искаме да модернизираме страната и да имаме институции, които ще служат на гражданите и демокрацията, или ще имаме институции, които ще продължат да служат на мафията. “Демократична България” е онази сила, която се бори за модерността и за реформите и онази сила, която мафията се опитва да елиминира”, добави той.

Водачът на листата в Бургас Ивайло Мирчев заяви, че в казуса със Стара Загора и последвалата проверка в ЦИК става въпрос за кампания срещу “Демократична България”. По подобен начин са били регистрирани листите и за изборите през април и юли и досега не е имало проблем.  

“Питат ни: ”Защо не подадохте на хартия?” Ние казваме друго – защо въобще трябва да подаваме на хартия? С лошото и нервите от последните дни свършихме малко добра работа, защото всички разбраха, че документи могат да се подават електронно”, заяви Мирчев, който е и кандидат за депутат в столичния 24-ти МИР.

Проблемът с регистрацията на листата в Стара Загора е заради разширението на влиянието на „Демократична България“ извън столицата, заяви юристът Надежда Йорданова, която беше депутат 45-ото и 46-ото Народно събрание.

“Демократична България“ на последните два избора излезе извън София. Ние вече сме силни и в други населени места. Имаме ясни програми за развитие и много силни личности. Хората започват да усещат с кожата си, че феодализмът на ГЕРБ идва към своя край”, каза тя в предаването „Лице в лице“ по bTV.

Тя категорично подчерта, че от правна гледна точка не е необходима заверка “Вярно с оригинала” на подписаните с квалифициран електронен подпис документи, когато е предоставен оригиналът. А той е бил предоставен още в 16:15 часа на флаш памет заедно с хартиените копия. Тя заяви, че от протокола на самото заседание на РИК в Стара Загора се установява, че членовете му са видели документите и са ги проверили.

 Надежда Йорданова припомни, че не за първи път “Демократична България” регистрира листи с квалифицирани електронни подписи. Такива е имало и за изборите през април, и за изборите през юли. Дори документите за някои членове на РИК, които ЦИК назначи за предстоящите избори на 14 ноември, са подписани с КЕП. 

“Това показва некомпетентност за работа с електронни документи. Виждаме, че голяма част от членовете на административните органи са технологични динозаври”, каза още тя.

Надежда Йорданова допълни, че “Демократична България” ясно и твърдо отстоява необходимостта от скорошна и бърза дигитализация. 

“Нашата битка продължава. Разчитаме, че съдът ще приложи правилно законите”, завърши Надежда Йорданова, която е кандидат за депутат в 23 МИР в София.

КУПУВАНЕТО И ПРОДАВАНЕТО НА ГЛАСОВЕ Е ПРЕСТЪПЛЕНИЕ