Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

 

Официално Скопие за пореден път днес ни обвини в нарушаване на Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество, а на този фон председателката на Европейската комисия пристига в столицата на Република Северна Македония, за да обсъди българското вето с политиците край Вардара.

“Отношенията с България се влошиха, след като страната наруши чл. 2 от Договора, който повелява София да ни помага в европейския път. И ако не ни помага, поне да не ни блокира. Но доживяхме два пъти вето и пролематизиране на нашия език”, заяви в Скопие вицепремиерът по европейските въпроси Никола Димитров.

Според Димитров договорът казвал историците да се занимават с историята, а политическите лидери - със сегашността и бъдещето. Ще продължаваме да настояваме да решим този въпрос, като диалогът ще е по-лесен, ако има повече взаимно доверие и уважение, добави вицепремиерът. Той ще се опита да лансира тази теза и пред шефката на Европейската комисия.

Обиколката на Урсула фон дер Лайен

Българското вето за започване на преговорите за членство в ЕС с Република Северна Македония (РСМ) ще бъде една от темите, които председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен ще обсъди при посещението си в Скопие на 28 септември.

Това стана ясно от отговор на въпрос на Клуб Z, даден от говорителя на ЕК Ерик Мамер.

Идната седмица Фон дер Лайен тръгва на обиколка из Западните Балкани. Тя обяви за намерението си в своята годишна реч „За състоянието на Съюза“ от 15 септември.

Първата страна, която председателката ще посети, ще бъде Албания. Това ще стане във вторник. Оттам Фон дер Лайен ще отпътува за РСМ.

„Председателят пристига, за да потвърди отново ангажимента на ЕС към региона. Тези страни са също така наши партньори, с които имаме много силни връзки. Това посещение е възможност за обсъждане на тези отношения и тематичните въпроси, които съществуват, включително по двустранните отношения“, каза Мамер.

България блокира от година насам началото на преговорите със Северна Македония. Причини са споровете между София и Скопие за езика и историята.

След РСМ Фон дер Лайен ще посети Косово, Черна гора и Сърбия. Обиколката и ще завърши на 30 септември в Босна и Херцеговина.

Какви са сигналите от Скопие

Още през ноември 2020 г., когато България обяви в Съвета на ЕС, че не е готова да пусне Република Северна Македония да започне преговори за присъединяване, премиерът на РСМ Зоран Заев обвини страната ни, че нарушава именно чл. 2 от Договора, удобно забравяйки безкористната подкрепа за Скопие при влизането в НАТО и тежкото решение по настояване на Българското председателство на Съвета на ЕС за зелена светлина за начало на преговорите. 

Властите в Скопие няколко пъти излъчваха публични послания, че след смяната на властта в София, където ГЕРБ управляваше заедно с националистите от ВМРО, страната ни ще пусне РСМ за технически старт на преговорите, но президентът Румен Радев и служебното правителство дадоха ясно да се разбере, че няма да правят компромис с десетките нарушения на Договора от страна на Скопие - нарушаване на правата на гражданите на РСМ с българско самосъзнание, недопускане на български инвеститори, никаква промяна на учебниците, проповядващи омраза към България.

Коментари

....

Никакви отстъпки пред сръбските проксита в Северна Македония. Или ще признаят историята и българската идентичност в нацията им, или ще си останат в храстите. Няма сила на света, която да промени фактите и поколенията във вековете назад.

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.