В ЕС няма място за страни, които не изпълняват критериите му. И България не трябва да отстъпва от позицията си спрямо Република Северна Македония (РСМ).

Такова мнение са изказали българските представители на приключилия днес първи Граждански съвет по Конференцията за бъдещето на Европа. Форумът се състоя в Европейския парламент в Страсбург с участието на хора от всички страни членки на Съюза.

Премахването на ветото изобщо като инструмент на държавите е била една от подточките на панела, разискващ добросъседските отношения. На това категорично са се противопоставили наши участници.

„Това е точка от договора още при старите страни членки. Освен това ветото е израз на мнение на всяка една държава. Казах им, че когато някога на нас ни бе наложено вето, чакахме три години. Сега също няма начин да допуснем някой да дойде в ЕС с проблемите си, да ги внесе вътре. И без това си ги имаме достатъчно като общност“, смята художникът Любомир Георгиев, живеещ във Варна.

Любомир Георгиев

 

Докато в РСМ не бъде премахнат езикът на омразата, докато там не пренапишат учебниците, докато не съборят своя Дисниленд, както хората подигравателно наричат паметниците в центъра на Скопие, докато пишат "Самоил" и не започнат да го пишат с "у", там не трябва да видят ЕС благодарение на България, категоричен е Георгиев.

Самият той заявил в залата, че българинът ще воюва, но няма да се откаже от ветото.

„Ние сме били една земя, една държава, колкото и да го отричат нашите братя македонци. За мен те не са северомакедонци“, смята художникът, чиито корени са от Щип, Велес и Скопие.

Македонски са и корените на Красимир Златинов – най-младият български представител на форума в Страсбург. По професия той е банкер и работи в София. Но изтъква, че е родом от Петрич, т.е. от Пиринска Македония. И също смята двата народа за братски.

„Мога да споделя, че се чувствам изключително добре приет в София като човек от този край. За съжаление, просръбската пропаганда в РСМ не позволява на хората да осъзнаят какви са корените им“, допълни Златинов.

Личното му мнение е, че в Скопие не трябва да крадат чужда история.

Красимир Златинов

 

Най-силна подкрепа българите срещнали от хърватите, допълни Златинов. Жителите на тази бивша югославска република споделят мнението, че трябва да се поддържат ценностите на ЕС и че в него не трябва да влизат страни, изпитващи омраза към друга държава.

Хърватите имат същия проблем със Сърбия, допълни Любомир Георгиев. И именно затова според него са ни подкрепили.

Представители от доста други страни обаче не могли да разберат за какво става дума. Но въпреки това някои от тях подкрепили позицията ни. Особено впечатление направили испанците. Логично – те хем са преживели диктатура в лицето на Франко, хем днес имат проблеми със сепаратизма в Каталуня.