Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Прогнозите за демографската криза в България варират - от мрачни до апокалиптични. В публичното пространство нерегулирано се реят твърденията, че "последният българин ще изчезне в годината Х" или че скоро "българският народ ще влезе в "Червената книга на България".

Първата стъпка, за да преодолеем проблем, е да признаем за съществуването му. Мнозина са експертите по тази първа стъпка.

  • България е страната с най-високата смъртност в Европа.
  • Северозападна България е "демографска пустиня".
  • Преброяването през 2021 г. ще докаже, че населението на страната ни е под 7 милиона.

Но държавата ни не е обречена на бавно и трагично потъване под пясъците на историята.

Демографската криза в България - причини, характерни белези и мерките, с които да я преборим. Това са някои от въпросите, на които е даден отговор в разговора ни с Георги Бърдаров - специалист по демографските проблеми, преподавател в Геолого-географския факултет на Софийския университет и автор на бестселърите "Аз още броя дните" и "Absolvo te".

Бърдаров изобличава много от погрешните схващания за демографската криза като процес - в България и по света. Той предлага прагматични мерки, чрез които не само може да се овладее кризата, но и значително да се подобри качеството на живот на нашия народ. Идеите му вече са хванали корени и дават плодове в редица места из България.

Всичко това и много повече може да чуете в 52-ия епизод на Z-Каст:

 

Можете да слушате Z-Каст в SpotifyGoogle PodcastsTuneInApple Podcasts.

Коментари

....

Все пак надежда има, щом така смята специалистът и щом част от препоръките му вече се реализират. Иначе песимизмът и недоверието са част от нашата народопсихология, но пък след като народът ни е оцелял при 5 века османски гнет, то семката ни е жилава и ще пребъде.

....

Ще добавя, че механичното добавяне на население, без подбор, няма да реши въпроса с липсата на работна ръка, защото различните народи и култури имат различна работна етика. Приливът на мигранти от Близкия Изток, Азия и Африка към Западна Европа не е толкова заради принос в БВП, колкото цоцане от щедрите социални помощи там. Системите на САЩ, Канада и Австралия за подбор на мигранти са много добри, но и там има пришълци, които искат да са на трапезите на богатите.

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.