Писателят Георги Бърдаров е носител на тазгодишната Европейска награда за литература за романа си "Аbsolvo te". Това съобщи Бърдаров в своята страница във фейсбук. Конкурентите на "Аbsolvo te" от България са са били "Гълъбария" на Стефан Коспартов, "Загърбената земя" на Владислав Кацарски и "Те никога не казват" на Зорница Гъркова.

Приемам тази награда като признание за това, че никога не се отказвам, че много силно вярвам в каузите, за които пиша и говоря. Уверен съм, че прошката, която си дават героите в романа ми, е единственият изход от безумния арабо-израелски конфликт, който и в този момент взима поредните невинни жертви. Всички те и всички ние имаме нужда да произнесем: АBSOLVO TE! Благодаря на журито за голямото признание. Благодаря на читателите за многото положителни оценки и мнения!, коментира Бърдаров.

Георги Бърдаров е сред най-награждаваните съвременни български писатели. Отличаван като "Майстор на думите", разказът му "За петата ракия или колко е хубав животът" е най-четеният български разказ в интернет. В края на 2015 г. печели телевизионното предаване "Ръкописът" по БНТ, с което получава възможността да бъде издаден дебютния му роман "Аз още броя дните".

По професия е географ, доцент по демография в СУ "Св. Климент Охридски". Той е и специалист по етно-религиозни конфликти.