"Мъртви души" в избирателните списъци почти няма, но пък самите списъци са все така неактуализирани и на практика избирателите са колкото цялото население на страната.

Проблем с машините няма. Ако има такъв - то е в главите на гласоподавателите, които са институционално объркани.

Така Румяна Дечева от Обществения съвет към Централната избирателна комисия (ЦИК) обобщи пред БНТ ситуацията месец преди да гласуваме и за нов парламент, и за нов президент. 

"Много малко са "мъртвите души" в избирателните списъци, повечето са хора, които не живеем там, където са записани. Има хора, които от много години са навън", заяви Румяна Дечева.

Изчистването на избирателните списъци е тема, по която се говори от години, но парламентът отказва да се заеме с нея. С всяко отваряне на Изборния кодекс от БСП предлагат вариант, одобряван и от ГРАО, но той винаги бива отхвърлен. Затова и преди избори винаги се спекулира с "мъртвите души".

"Какво пречи да се актуализират тези списъци? Политическа воля, разбира се", посочи днес и Дечева и допълни, че се надява хората, които избираме в следващото Народно събрание да имат грижа това да доведе до дискусия и решение.

Традиционно, ГРАО оповестява около 6,7 милиона избиратели, като Дечева посочи парадокса - че това е колкото населението на цялата страна. По предварителни данни от националното преброяване до края на деня на 10 октомври са преброени 5 775 000 души. Данните обаче ще се обработват до края на годината, когато ще стане ясно колко е населението на страната.

Членът на обществения съвет напомни, че преди избори имаме възможност безплатно да проверим името си в списъците на ГРАО. Това става по различни начини - чрез интернет, телефон или списъци, които се изнасят на различни места.

Румяна Дечева обясни още, че чисто технологично е много малка разликата между гласуването с машина на 4 април и 11 юли с това, което ще направим.

"Объркванията общо взето са в нашите глави и в главите на избирателите. Тези няколко докосвания на екрана не са голямото затруднение. Голямото затруднение е да се знае за какво точно гласуваме, къде е разликата в мандатите на тези, които избираме. За първи път в България избираме едновременно президент и Народно събрание - ако в главата си имаме объркваме къде са разликите между двете, може би ще бъде по-трудно", каза тя.

По думите й човек, справил се добре с машинния вот на предходните избори, може да гласува за 30 секунди и за парламент, и за президент. Този, който се затруднява - за около две минути.

Дечева посочи още, че дори и избирателят да се обърка коя разписка от машината в коя урна трябва да се пусне и да ги размени, това не би следвало да е проблем. 

"Когато все още няма изработена методика за тези разписки, тогава - както казва законът - нашият глас е подаден в машината. В общата препоръка е записано също разместването от разписка от кутия в кутия да не води в объркване или оспорване на резултата", посочи тя.