Мъртви души няма! Разминаване с данните на ГРАО - също. Хората с лични карти, които са над 18 години, т.е. имат право да гласуват, са 6 769 милиона души. Други 200 000 са с изтекли лични карти, с изгубени и др. подобни.

С този кратък отчет зам.-министърът на вътрешните работи Филип Гунев се опита да сложи край на говоренето за около един милион мъртви души, които "гласуват" на изборите. Справката Гунев представи по време на днешното заседание на Изборния борд към Министерския съвет, като повод за изготвянето й станаха твърденията на социолога проф. Михаил Мирчев, че има огромно разминаване между данните на НСИ, ГРАО и МВР относно броя на избирателите.

На заседанието на Борда миналата седмица Мирчев посочи, че пълнолетните лица с лични карти са 5,5 млн. души, по данни на МВР. В същото време според НСИ те са 6,1 млн. души, а според ГРАО - 6,9 млн. души. От къде идва разликата от близо милион, попита социологът. Още тогава Гунев възрази, че числото 5,5 не е коректно и обеща да предостави справка за броя на лицата, навършили 18 г. и притежаващи документи за самоличност. От данните, които изнесе днес, излиза, че разминаване между числата на ГРАО и на МВР почти няма. Стана ясно и че данните на НСИ не отчитат българите в чужбина и затова не бива да се спекулира с тях по темата "мъртви души".

Гунев отчете, че до 1 септември т.г. пълнолетните лица с издадени лични карти са 6 769 млн. души. Отделно 53 000 имат зелени паспорти, а други 14 252 имат само паспорт, но не и лична карта. Според МВР, поне 600 000 българи живеят в чужбина. 

"Над 200 000 са повече в списъка на ГРАО. Това са кухи, несъществуващи хора!", продължи да настоява проф. Мирчев, с което ядоса зам.-министъра и се наложи да уточни:

"89 000 са с изтекли лични карти, 19 000 са с унищожени, 78 000 не са си извадили карти, а около 5000 са родени преди '31 година. Това са около 200 000 души. Няма един милион мъртви души!"

Мирчев обаче продължи да настоява.

"Вие си натаманихте сега числата с ГРАО! А НСИ дали ще си покачи своите?!", посочи той, но Гунев не сметна за нужно да продължава спора.