Без изненада - неизменният доставчик на машините за гласуване у нас - "Сиела Норма", ще достави и допълнителните 1600 машини и 2000 флаш памети за предстоящите избори.

Това обявиха от Централната избирателна комисия (ЦИК). "Сиела" е предложила най-изгодната цена. Вторият участник в процедурата, с който ЦИК също преговаряше, бе държавната фирма "Информационно обслужване" АД. В хода на договарянето и двете фирми са намалили предварително обявените цени в офертите, но тази на досегашния доставчик е била по-изгодна, посочва БНР.

Сумата, която ще се плати от ЦИК за допълнителните устройства и флаш памети, е по-малка от пределната определена от 8 680 000 лева без ДДС. 

Преди дни ЦИК взе решение да промени параметрите на обществената поръчка за доставка на допълнителните машини за гласуване, като така успя да намали цената. Обявяването на нов търг се наложи, след като участниците в предходния предложиха по-висока цена от предходната. 

Както е известно, "Информационно обслужване" предложи първоначална обща цена за изпълнение на поръчката в размер на 9 998 450 лв. без включен ДДС. Неизменният доставчик "Сиела Норма" - 9 950 000 лв. без ДДС. И двете фирми отказаха да намалят цената, за да влезе в предвидения бюджет от 9,5 млн. лв.

С днешното решение вече е сигурно, че ще се доставят допълнителните устройства. Те пък са необходими, за да се избегне забавянето на процеса на гласуване заради вота 2 в 1 и ще бъдат поставени като допълнителни устройства в 2119 секции. Намаляването на цената е заради поръчката на допълнителни 2000 флашпамети, вместо първоначалните 26 000.