Вицепрезидентката на САЩ Камала Харис заклейми европейците открили и колонизирали Америка заради злините, които по думите ѝ са причинили на коренното население на континента, съобщава телевизия „Фокс нюз“.

Харис (56 г.), която е първата жена и първата цветнокожа в историята на САЩ на поста, който заема, е говорила на 78-то годишно събрание на Конгреса на американските индианци. 

„От 1934 г. всеки октомври Съединените щати отбелязват пътешествието на европейските изледователи, които първи са стъпили на бреговете на Америките - е цитирана да казва Харис. - Но това не е цялата история. Това никога не е било цялата история“.

„Тези изследователи са донесли вълна от разруха на племенните държави - извършвайки насилие, крадейки земя и разпространявайки болести - заяви още тя. - Не бива да премълчаваме това срамно минало, трябва да хвърлим светлина върху него и за направим всичко, което можем, за да се справим с въздействието на миналото върху коренните общности днес“.

„Коренните американци е вероятно по-често да живеят в бедност, да бъдат без работа и често трудно получават качествени здравни грижи и жилища на достъпни цени - добави Харис. - Това постоянно неравенство, тази постоянна несправедливост не са правилни. И пандемията само ги задълбочи“.

Харис увери публиката, че възстановителният план на президента Джо Байдън на стойност 3,5 милиарда долара, който все още се разглежда в Конгреса ще облагодетелства и групите от коренното население на САЩ.

Кървава история

Цветнокожите в САЩ сa традиционен електорат на Демократическата партия на Байдън и Харис. По ирония на съдбата, нейният основател Андрю Джаксън има несъмнен принос в избиването на коренното население на Америка като военен, преди да бъде избран за първия президент демократ през 1828 г. През 1813 г. - 1814 г. Джаксън води победоносни битки срещу индианците в днешните щати Джорджия и Алабама. Те са съюзници на Великобритания, с която тогава САЩ са във война (1812-1814 г.).

Андрю Джаксън, портрет от Томас Съли (1824 г.). Снимка Уикипедия

 

Ето какво пише един от офицерите на Джаксън,  генерал Джон Кофи, след като неговите 1 000 войници унищожават вражеското индианско селище Талъшачи:

„Застреляхме ги като кучета. Всички мъже в селото, общо 186, бяха убити. Жени също бяха убити, макар че 84 жени и деца бяха взети в плен“.

Тази сурова разправа обаче е отговор на по-раншна индианска атака срещу лагер с бели заселници, в което нападателите убиват общо 553 души - бели и цветнокожи мъже, жени, деца и отнасят 250 скалпа нанизани на колове. Ето част от исторически разказ за него:

„Децата бяха хващани за краката и убивани с блъскане на главите им в дървената ограда, жените бяха скалпирани, а тези, които бяха бременни, бяха отваряни живи и ембрионите - изваждани от утробите им“ *

Паметникът на Андрю Джаксън във Вашингтон беше осквернен вчера по време на протест на коренни американци в парк „Лафайет“ до Белия дом. Снимка АП / БТА
„Отстраняването“ на индианците е било във върха си във времето на Джаксън; „отстраняване“ е било често евфемизъм за геноцид“, пише американският историк Дейвид Маиндич. * * 
 

Статуя на индианка заменя паметник на Колумб в центъра на Мексико сити

Статуя на млада жена от коренното население ще бъде издигната на мястото в центъра на град Мексико, където се издигаше паметникът на Христофор Колумб, предаде ДПА, цитирана от БТА.

Фигурата с височина около 6 метра е копие на открита неотдавна скулптура от времето около пристигането на Колумб в земите, наричани тогава "Новия свят", каза кметът на мексиканската столица Клаудия Шейнбаум. Тя отбеляза, че по този начин се отдава почит на жените от коренното население, които системно са били жертва на расизъм и дискриминация.

Преди няколко седмици Шейнбаум представи друг „заместник“ на статуята на Колумб. Избраната скулптура, представляваща глава, дело на съвременен творец, която също би трябвало на представлява жените от коренното население, обаче предизвика насмешки.

Новият избор е копие на 2-метровата каменна скулптура „Млада жена от Амахак“, за която се вярва, че е създадена между 1450 и 1521 година. Тя бе открита случайно от фермери в източния мексикански щат Веракрус през януари. Според археолози фигурата вероятно представя жена владетел.

Младата жена от Амахак. Уголемено копие на тази статуя ще замени паметника на Колумб в центъра на Мексико сити. Снимка АП / БТА

Статуята на Колумб се издигаше на централен булевард в мексиканската столица от 1877 година. През октомври миналата година тя бе свалена, като тогава властите казаха, че това е направено с цел реставрация.

Паметникът на Колумб в центъра на Мексико сити, преди да бъде свален миналата година. Снимка Уикипедия

 

Преди това леви радикали заплашиха да бутнат статуята от пиедестала й на 12 октомври - датата, на която в много латиноамерикански страни се отбелязва пристигането на мореплавателя в Новия свят през 1492 година. Паметникът на Колумб ще бъде поставен отново, но на по-незабележимо място - в малък парк.

Генуезецът често е наричан „откривателя на Америка„. По негов адрес обаче има и много критики заради насилието, проявено към коренното население, и значителния му принос за трансатлантическата търговия с роби, отбелязва ДПА.

Същевременно в съседна Гватемала демонстранти се опитаха да съборят статуя на Колумб вчера по време на протест срещу отношението на европейските завоеватели към коренното население, предаде Ройтерс.

Агенцията определя това като поредния епизод от световното движение за преоценка на колониалната епоха.

Демонстрациите съвпаднаха с Деня на испанското наследство, когато се отбелязва пристигането на Колумб в Америка.

В столицата Гватемала група хора се опитаха да свалят статуята, дърпайки я с дълго въже, но в крайна сметка не успяха, става ясно от кадри, публикувани в социалните мрежи.

Деветметровият монумент тежи 10 тона. Той е докаран в Гватемала от Испания през 1896 година.

Друга група демонстранти успя да отчупи главата на статуя на бившия президент Хосе Мария Рейна Бариос (управлявал от 1892 до 1898 година), която преди това бе залята с червена боя.

Местните власти осъдиха в комюнике „актовете на вандализъм„ срещу паметници, които са част от историческото наследство.

Множество статуи на Колумб бяха свалени в САЩ и други държави, откакто започнаха протестите на движението "Животът на чернокожите има значение".

__________________________________________

* H.S. Halbert and T.S. Hall : The Creek War of 1813-14 (Tuscaloosa 1974) 

* * David T.Z. Mindich. Just the Facts: How "Objectivity" Came to Define American Journalism. New York University Press, 1998, p. 33