Англосаксонците репресират индианците от векове. А руснаците са индианци.

Това обяви руският политик Борис Надеждин по време на свое участие в руското пропагандно предаване "Место встречи".

"Нещо повече ще ви кажа - англосаксонците репресират индианците от векове. А индианците са си нашите руснаци. Те са отишли там от Русия. Попитайте великият руски антрополог Добришевски. Индианците са руснаците, те са дошли от Русия."

Коренните жители на Северна и Южна Америка преминават по "ледения мост" на Беринговия проток по време на последната ледникова епоха (първите следи от човешко присъствие на Новия свят са от поне 20 000 години). Но много по-близкa e генетичнaта им връзка с народи от Югоизточна Азия, отколкото с руснаците.

Надеждин разтърси руския ефир и спечели симпатии на Запад в началото на септември, малко след началото на успешната украинска контраофанцива в Харковска област, когато обяви пред "Место встречи", че няма как Русия да спечели войната.

"Крайно време е да разберем, че просто е невъзможно да победим Украйна (...) в режим на "колониална война". Използваме частни войници, наемници, без мобилизация. Срещу руската армия се противопоставя силна армия, която е напълно подкрепяна от най-силните държави в икономически и технологически аспект, включително и в Европа", обяви Надеждин.

Владимир Путин обяви частична мобилизация 10 дни след изказването на бившия депутат.