Статуя на Христофор Колумб бе махната от парк в американския град Сейнт Луис, щата Мисури, предаде Ройтерс, позовавайки се на местните власти. Това е поредният паметник, премахнат като реакция на протестите срещу расовото неравенство, обхванали САЩ.

От телевизионни кадри се вижда как работници свалят с кран статуята на Колумб от пиедестала й в Тауър Гроув парк и я товарят на камион. Не бе съобщено къде ще бъде откарана скулптурата.

Участници в антирасистките протести, избухнали в САЩ и по света след смъртта през миналия месец на афроамериканеца Джордж Флойд при полицейски арест в Минеаполис, настояваха властите да премахнат паметници на Колумб, на видни личности от подкрепящата робство Конфедерация на южните американски щати от времето на Гражданската война и на политици, свързани с колониалното минало на европейски държави.

Организации на коренното население на Америка отдавна са против отдаването на почит на Колумб, чиито експедиции според тях са довели до колонизирането и изтребването на техните предци.

Управата на парка, от който бе махната статуята, посочи в писмено изявление, че паметникът на Колумб е бил издигнат преди 140 години "в чест на приноса на имигрантите за развитието на района". "Днес обаче за мнозина той е символ на историческо пренебрегване на коренните жители и култури (на Америка) и на разрушаване на техните общности", се казва в изявлението.