Сенатът гласува в понеделник и потвърди Деб Холанд за министърка на вътрешните работи в кабинета на президента Джо Байдън, предаде Си Ен Ен. Това е първият случай в американската история, в който представителка на коренното население става министърка във федералното правителство. Но най-високият пост, заеман от политик от индиански произход, все още принадлежи на Чарлз Къртис - вицепрезидент от администрацията на Хърбърт Хувър (1929-1933 г.).    

Горната камара одобри номинацията на Холанд с мнозинство 51 срещу 40. Назначаването на конгресменката на Ню Мексико за вътрешен министър е победа не само за коренните жители, но и за прогресивната група в Конгреса. Тя подкрепя „Зелената нова сделка“ и популяризираната от Бърни Сандърс програма за универсално здравеопазване.

Вътрешното министерство на първо място е отговорно за стопанисването на земите, които са федерална собственост. То решава по какъв начин ще бъдат използвани природните ресурси и дали да даде разрешение за дейности като фракинга.

Холанд настоява за по-радикални действия в ограничаването на глобалното затопляне и също така е против действията на федералното правителство по експлоатация на териториите на индианците.

„Надявам се тази номинация да бъде вдъхновение за всички американци - ние напредваме заедно като една нация и създаваме възможности за всички“, заяви тя, след като официално бе потвърдена на новия си пост. „Трудно е да не се чувстваме задължени да защитаваме тази земя и чувствам, че всеки представител на коренното население разбира това. Искаме да защитим тази страна и това означава да я защитаваме по всеки възможен начин.“

Четирима републикански сенатори - Линдзи Греъм от Южна Каролина, Сюзън Колинс от Мейн и Дан Съливан и Лиза Мурковски от Аляска - подкрепиха избирането на Холанд. 

„Няма съмнение, че изкопаемите горива ще продължат да играят важна роля в Америка през следващите години“, каза още Холанд и добави: „Но климатичните промени са предизвикателство, което трябва да бъде адресирано. Департаментът ще играе роля в използването на потенциала за чиста енергия на нашите федерални земи, за да създаде работни места и нови икономически възможности.“

Коя е Деб Холанд?

Деб Холанд е родена в Уинслоу, Аризона, но самата тя се възприема за много по-обвързана със съседния щат - Ню Мексико. Холанд е представителка на племето лагуна пуебло, което населява територията на Ню Мексико от XIII век насам. Индианката твърди, че е 35-о поколение жителка на щата.

Баща ѝ майор Джон Дейвид (Холандеца) Холанд, който е от норвежко-американски произход, печели Сребърна звезда за действията си по време на войната във Виетнам. Заради военната кариера на баща си Деб Холанд сменя цели 13 училища навред из Америка, преди семейството да се установи за постоянно в най-големия град на Ню Мексико - Албъкърки. Той се намира в близост до териториите на лагуна пуебло.

През 1988 г. тя влиза в Университета на Ню Мексико, където учи за бакалавър по изкуствата. След като завършва, Холанд започва да преподава уроци по салса, като разчита на талони за храна, за да изхрани новородената си дъщеря. През 2006 г., почти на 46-годишна възраст, Холанд става „доктор“ по индианско право, след като учи в Университета на Ню Мексико по право. 

Тя бързо започва да си изгражда име в щата, като навлизането ѝ в голямата политика на САЩ се случва по време на предизборната кампания на Барак Обама през 2012 г. През същата година тя е избрана за лидерка на Демократическата партия в Ню Мексико и играе ключова роля за изграждането на структурите на лявата партия, чиито кандидати печелят местните избори за долната камара и за щатския секретариат.

През 2018 г. Деб Холанд и още една индианка стават първите две представителки на коренното население на Америка, избрани в Конгреса на САЩ. Холанд представлява интересите на жителите на първия избирателен район в Ню Мексико, където е концентирана по-голямата част от населението на Албъкърки.