Лидерът на ГЕРБ и бивш премиер Бойко Борисов е очертал апокалиптична картина за състоянието на страната пред генералния секретар на ЕНП Антонио Лопес. Корупция (покрай служебното правителство на Румен Радев), свръхдефицит, миграция, половин милиард за избори са само част от нещата, изброени от Борисов по време на среща между двамата в Любляна, четем в прессъобщение на партийната централа.

"Това са трети поредни избори, изхарчени бяха половин милиард без да се формира правителство", е заявил лидерът на ГЕРБ на секретаря.

Всъщност от 4 април до предстоящите избори на 14 ноември избори, общите средства са малко по-малко от 330 милиона лева - 133 милиона от които са предвидени за вота 2 в 1 и допълнително 9,5 милиона за още 1600 машини, като този разход може и да бъде спестен, ако Централната избирателна комисия се откаже от обществената поръчка за доставката им. В калкулацията са и допълнителните средства за работа на изборната администрация в COVID условия, както и за предходните поръчки за устройствата (малко над 42 милиона за април и около 9 милиона за вота през 11 юли). 

"В същото време служебният кабинет на Румен Радев провали изцяло ваксинационния процес в страната и само днес имаме 178 починали", е заявил още Борисов.

Той изказал благодарност към Европейската комисия, която "след личната намеса на Борисов осигури за България повече бройки от всички ваксини срещу COVID-19, а сега служебният кабинет ги препродава и дарява на други страни". Тук навярно се визира инициативата на Австстрия, България, Чехия и Словения, които не взеха всичко договорено от ЕС, а после обявиха, че препаратите се разпределят несправедливо между държавите членки. В последствие 10 милиона дози бяха разпределени между тези държави. Ваксинационният процес у нас в действителност е повече от муден - поради факта, че желаещите да се ваксинират се изчерпаха много назад във времето и липсваха кампании и преди, и сега.

Председателят на ГЕРБ информира колегата си Лопес, че България вече е в свръхдефицит, пише още в прессъобщението на ГЕРБ. Въпреки че той бе даже намален - с 0,3% спрямо заложения от ГЕРБ, а второто тримесечие на годината завърши и с ръст.

"Освен това, само за тази година, в следствие на корупцията на служебното правителство на президента Румен Радев, чуждестранните инвестиции в България са отбелязали рекорден спад от 63,7%, подчерта Борисов", четем по-нататък.

Информацията за спада е вярна и е по данни на БНБ. Народната банка обаче не споменава нищо за "корупцията на служебното правителство на президента Румен Радев". А по-скоро обяснява следното: потокът на чуждестранните инвестиции за януари-юли е положителен (630,4 млн. евро), но намалява с малко над 1,1 млрд. евро спрямо същия период на миналата година. Така обемът на инвестициите се свива с посочените проценти - на годишна база.

"Председателят на ГЕРБ заяви още, че българските власти са претърпели пълен провал с миграционната политика, бежанските центрове в страната са пълни, а нелегалната миграция е навсякъде". Факт, пълни са.

"Над 10 дни товарен кораб с опасни торове стои заседнал в Черно море край Тюленово, товарът се изсипва в морето и липсва каквато и да било адекватна реакция на българските власти", алармирал още Борисов Лопес.

В радиус от 1 миля около заседналия товарен кораб Vera SU ("Wera Su") не е открито замърсяване на водата. Това съобщиха от пресслужбата на Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията на 3 октомври, цитирайки информация от подробно обследване на района с дрон, изпратен от Европейската агенция за морска безопасност (EMSA).

Бойко Борисов изразил и съжаление, че "българската страна категорично е провалила преговорите с Република Северна Македония, които бяха на отлично ниво след подписването на Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество между двете страни".

Всъщност, отношенията ни със Скопие не са помръднали от мандата на кабинета "Борисов" досега. Разривът в отношенията настъпи именно по време на неговия мандат и нито предходния, нито сегашния служебен кабинет са променяли държавната политика в това отношение. Нещо повече - такава бе и първата заявка на служебния министър на външните работи Светлан Стоев при приемането на поста от предшественичката му Екатерина Захариева.

Борисов разкритикувал още "остро и факта, че България все още не е изпратила в Брюксел Плана за възстановяване" (нещо, което кабинетът му отказа да направи, б.р.).

"В заключение генералният секретар на ЕНП Антонио Лопес изрази увереност, че на последните два избора хората са видели, че популизмът не може да бъде решение на техните проблеми. Лопес също критикува българските власти, че все още не са представили План за възстановяване и през това време се харчат парите на хората, вместо европейски средства", приключва прессъобщението.