"Започва малко да става малко като с проблема с Македония - не можем да обясним какво се случва."

Така описа в петък пред Нова тв ниските темпове на ваксинация в България главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

"Докато сме на това ниво, започваме да се превръщаме във фокус на Европа по този проблем", добави той.

Специалистът добави, че днес ще излезе изследване на Европейския център за превенция и контрол на заболяванията, което показва, че в страните с под 70% ваксинационно покритие рискът е висок.

„Единствено България и Румъния вече са с под 50% ваксинирани. Ние сме на 19% и ако останем така, има големи рискове. Ако бяхме стигнали 70% ваксинирани, нямаше да има мерки. Тези проценти отдавна са минало за редица европейски страни, а на нас ни се струват мираж. Ако нямаше никакви мерки, цифрите щяха да са значително по-големи. Не е приемливо хората да си умират вкъщи”, добави Кунчев.

Той коментира и новите данни за проценти на ваксинирани починали, хоспитализирани и заболели и появилите се тълкувания около тях.

„В епидемиологията нещата не могат и не трябва да се смятат на дневна база. На 4-месечен период процентът на починалите с ваксина срещу коронавирус е 0,77%. Това е 1 на 160 души.

Злоупотребата с цифрите е огромна. Прекалената прозрачност, когато не е свързана с обяснения, може да бъде вредна. Ваксините работят и то перфектно", каза Кунчев.

За фалшивите ваксинационни сертификати

„Пазарът на фалшиви сертификати е пазар с човешкото здраве. Такава практика има. Много е трудно да се докаже, че един сертификат е фалшив. 1 от 1000 души не реагира на антигенно дразнене. Всеки един случай на фалшив сертификат ще се оправдае в съда именно с това нещо”, обясни Кунчев.

Главният държавен инспектор съобщи, че тече проверка на лекар, който прави много имунизации на хора от различни краища на страната. Подозренията били за издаването на фалшиви ваксинационни сертификати.

„РЗИ казват, че в списъка му има хора от Благоевград, Несебър и Елхово”, добави Кунчев.