Без стабилно правителство, първите плащания по Плана за възстановяване и развитие ще бъдат застрашени. Това призна днес вицепремиерът по разходването на европейските средства Атанас Пеканов. Той даде пространно интервю пред известната инфлуенсърка от социалните мрежи Флора във Фейсбук рубриката на правителството „Властта говори! Открито“.

Думите на Пеканов следват притеснителния тренд от последните месеци, при който първоначално бе ясно, че няма никаква опасност за първите траншове за тази година, след това дойде притеснението, че работим твърде бавно и забавяме изпращането на Плана в ЕК, но пък все още нямаше опасност да изгубим пари, за да стигнем до последните седмици, в които стана ясно, че ако изпратим родните идеи до средата на септември - плащания тази година може и да не видим. 

Вицепремиерът не можа да отговори кога се очаква да се внесе Планът в ЕК, заради невъзможността на служебното правителство да вземе категорични решения за бъдещи действия, които ще бъдат изпълнявани от следващ министерски съвет и парламент. Все пак той подчерта, че ако се отива към нови избори, служебният кабинет ще внесе плана и заяви - късно е за редакции. 

Припомняме, че Пеканов ревизира идеите на ГЕРБ като промени почти 50% от Плана, добави нови реформи и преразгледа основни пера по четирите големи стълба. Последва изслушване в новосформирания парламент, където обаче вицепремиерът бе сериозно критикуван от почти всички парламентарни групи по отделни решения в Плана и така дойдоха заявките за поредна ревизия и поредно забавяне. 

"Това забавяне на авансовите плащания наистина е проблем. Дълго време се спекулираше, че другите страни са получили пари, а ние не сме. Напротив, едва сега през август първите трани, които са подали планове през май, ще започнат да усвояват", подчерта Пеканов. 

Очакванията са, че дори да успеем да спазим и последните срокове, то България няма да получи пари поне до октомври или ноември. Според вицепремиерът обаче то само по себе си не е проблем. 

"Дали тези пари ще дойдат октомври или ноември в макроикономически план за мен няма голямо значение. В момента икономиката е в етап на възстановяване, сега средствата не са нужни, ще са нужни през есента", подчерта той. 

Проблем обаче има - и той е за бюджета. Именно затова Пеканов за пореден път се обърна към депутатите и поиска да мислят по-активно за плана, да дадат своите решения по отворените въпроси, които сами отвориха. Що се отнася до бюджетът, трябва да се има предвид, че в одобрената от МС актуализация, тези около 1,3 млрд. лв. първи плащания са заложени в тектовете и ако те не дойдат, а актуализацията бъде приета от НС, то предстоят тежки дни за хазната и за финансовия министър. 

Пеканов подчерта за пореден път, че това са подарени пари, а се дават срещу реформи, които всяка страна трябва да изпълни. 

"Това е на базата на моркова, това ще гарантира, че ще се случат нещата. Ние сме заложили, дори сме надградили досегашните методи за следене на изпълнението на проектите - ще има информационен сайт, където ще се публикуват всички проекти и ще се види как се изпълняват. Ако това не се случва, Брюксел ще задържа парите".

Вицепремиерът изрази и своето мнение за приемането на еврото - тема, която през последните седмици отново е на дневен ред, заради решението на служебното правителство да препотвърди ходът към приемането на общата валута на 1 януари 2024 г. Припомняме обаче, че България не може едностранно да реши такова нещо, нужно е съгласието на другите страни членки на еврозоната, на ЕК, на ЕЦБ и е нужно изпълнението на т.нар. критерии за конвергенция. Според доста експерти датата 2024 г. е твърде оптимистична. 

"С въвеждането на еврото в България има и позитиви, и негативи, ако то съвпадне с период на потребителски подем, цените ще растат в по-голяма степен, но най-големият риск „ще бъде за най-уязвимите групи. За тези, които трябва да информираме добре – хора в отдалечени населени места, по-възрастни хора, за които това преминаване към еврото може да бъде някакъв вид шок, т.е. те може да не са подготвени за това. Ще им трябва информационна кампания, мониторинг на цените, така че когато се случи преизчисляването фирмите да не злоупотребяват по някакъв начин“