Проф. Анастас Герджиков е готов на разговори с всички партии, включително БСП и ДПС, но на първо място с тези от десния спектър. Провел е среща с Бойко Борисов, който не му е поставил никакви условия в замяна на подкрепата на неговата кандидатура. Професорът имал големи колебания, преди да реши да се включи в президентските избори.

Това каза самият той в коментар, след като кандидатурата му бе официално представена днес - от председателя на ИК Радомир Чолаков, бивш депутат на ГЕРБ.

"Искам да работя с всички български партии. За мен да гласуват български гржадани от целия спектър. Надявам се да убедя всички, че съм подходящия за президент", каза Герджиков.

Зявката му идва на фона на податките от "Демократична България", че ще подкрепи номинацията на председателя на ВКС Лозан Панов. А малко по-рано днес съпредседателят на коалицията Христо Иванов обяви професора за "параван" за "индулгенция" на ГЕРБ и ДПС.

"На никоя партия няма да откажа подкрепа. Включително на БСП, на ДПС. Не искам да показвам лошо отношение към никой, защото ще отрежа възможността за разбирателство между самите тях", обясни Герджиков.

Той се надява с доброто си отношение към всички партии да привлече не толкова тях, колкото техните избиратели.

"И в днешното събиране имаше хора, които години наред са подкрепяли други партии, дори са спорили с ГЕРБ. Когато видяха нашата президентска двойка сами ни се обадиха да влязат", каза Герджиков.

Той се срещнал с Борисов чрез посредничеството на бившия образователен министър Красимир Вълчев. Разговорът протекъл "неочаквано добре", като Борисов не бил поставил никакви условия, в замяна на подкрепа от ГЕРБ. Но решил да бъде издигнат от инициативен комитет, за да търси подкрепата на всички партии.

"Ще потърся най-напред десните, десноцентристките и после всички останали", каза Герджиков.

И изтъкна, че ако бъде подкрепен само от ГЕРБ и ДПС, то няма как да бъде избран.

"Аз се колебах доста време. В тази разпокъсана ситуация, в която всички мразят всички, аз мислех, че шансът да бъде избран един презиент, който се опитва да върне нормалността, не е голям", каза Герджиков.

Сега обаче смята, че шансовете са големи, защото получил неочаквано голяма подкрепа. Герджиков каза, че няма нищо против личността на Румен Радев, но според него резултатите от неговото управление не са добри. Допълни, че се познава и с Кирил Петков.

"В политически интриги няма да влизам. Нямам нищо общо с председателя на ГЕРБ, познаваме се бегло, виждал съм го три пъти. Нямам нищо общо с партия ГЕРБ и ДПС. Имам резерви към някои от политиките на партия ГЕРБ", каза още Герджиков в отговор на въпрос за "кюлчетата" в спалнята на експремиера.

Той изтъкна, че в инициативния комитет има не само хора от ГЕРБ. Герджиков избрал бившия депутат от ГЕРБ Чолаков за предсеадател на комитета, защото е юрист.

"Познавам Радо Чолаков много преди да стане депутат от ГЕРБ. Познавам го като юрист, трябваше ми юрист начело на инициативния комитет", обясни Герджиков.