"Ще приема подкрепа от всички партии. Няма да откажа подкрепа от никой".

Това каза ректорът на СУ "Св. Климент Охридски" проф. Анастас Герджиков по повод номинирането му за президент. Щял да разговоря с всички партии, най-вече десни и десноцентристки, уточни той. Професорът обясни, че е разбрал, че и ГЕРБ има готовност да го подкрепи. От партията няма официално потвърждение все още.

"Приех, защото смятам, че мога да бъда полезен. Имам качествата да олицетворявам единството на нацията", заяви Герджиков.

И допълни, че като ректор на най-големия университет има опит в балансирането на интереси.

"Единствената ми мотивировка е, че политическото и социалното тяло е разпокъсано. Искам да помогна за обединението", каза Герджиков.

Той обясни че е разговарял със свои "приятели от дясното пространство" от няколко месеца.

"През последната седмица разбрах, че ГЕРБ е готова да подкрепи тази кандидатура", уточни Герджиков.

 

И заяви, че след два дни, когато бъде представен инициативния му комитет, ще отговори на всички въпрси.

"Амбицията ми е да обединя българския народ. Имам пост. Преди 5 години имах покана от една от най-големите партии", каза още Герджиков.

Той коментира и случая с Петър Илиев, който бе обвинен в плагиатство от етичната комисия на СУ.

"Случаят с Петър Илиев не е приключил. Комисията продължава проверката. Когато завърши, ще бъдат предприети необходимите действия", каза Герджиков.

На въпрос защо комисията се е задействала чак сега той оговори, че до скоро нито той, нито деканът на юридическия факултет не са знаели не само за този случай, но и че "съществува Петър Илиев".