"Приех тази номинация, защото вярвам, че всеки трябва да плати цената за това, което е получил от Родината. Трябва да се опита да върне поне малко от това, което е получил. Не мисля и не говоря като политик. Аз съм бъгарин, който е готов да поеме отговорността и да плати цената, да помогне поне малко за обединението. Нямам предвид политиците и партиите, а хората".

Това каза проф. Анастас Герджиков при представянето си като кандидат-президент от инициативен комитет. Той се обяви за това да върне нормалността и да помогне за единството на нацията.

"Не съм партиен кандидат, не съм партиен член. Очаквам подкрепа на всички граждани. Всички, които припознаят нуждата да си протегнем ръце спасението от сегашната ситуация", каза Герджиков.

И допълни:

"Три пъти избори за една година. Това е зло за страната. Да противопоставим един спокоен дебат, обединение поне по най-основните теми. Обединение в парламента не означава всички партии да станат едно. Обединение означава да се сразбираме поне по темите, по които има пълен консенсус", посочи още Герджиков.

Като пример за такава тема Герджиков даде факта, че всички български партии са прегърнали идеята, че образованието е приоритет. Той заяви, че обединение не означава "да се съберат добрите и лошите, битите и биячите, нечестивите и почтените".

Герджиков декларира, че няма да води компроматна война. И заяви, че е избрал Невяна Митева за вицепрезидент не защото е човек с униформа, а защото е човек с кауза.

"Гордея се, че съм родена, живея, създала съм семейство и съм отгледала децата си в България. От дете спортът ме научи на ред, дисциплина, себераздаване. Три десетилетия служба в името на родината осмислиха живота ми. Вярвам, че е дошло време за обединение. То зависи от всички нас. Не трябва омразата да осакатява живота ни. Да бъдем любящи човеци и всеки един да се труди на своята позиция".

Това пък заяви кандидатът за вицепрезидент Невяна Митева.

"Смея да ви нарека цвета на нацията, но без да ви противопоставям на другия цвят на нацията. В България има много достойни хора, не бива да бъдат противопоставяни".

Това каза и проф. Николай Овчаров при представянето на Герджиков.

"Той ще се стреми да обединява. Всички ние сме българи. Вероятно г-н Радев е талантлив генерал. Но неговата политика много прилича на прочутия трактат за военна стратегия на Сун Дзъ. Понякога имам чувството, че сме на бойно поле, особено през последната година и половина. Не искам да живея в постоянна война. Не желая някой непрекъснато да изчегъртва, да преследва някого. Искам да се гради, не да се руши.", каза Овчаров.

Дисидентът Димитър Бочев поздрави събитието от името на писателя Стефан Цанев.

Председателят на инициативния комитет Радомир Чолаков обобщи, че Герджиков и Митева идват с мир и ще превърнат "мечовете в плугове".