Като "параван" и "индулгенция" за ГЕРБ и ДПС определи съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов кандидатурата на ректора на Софийския университет проф. Анастас Герджиков за президентския вот.

В същото време ДБ най-вероятно ще подкрепи тази на председателя на ВКС Лозан Панов.

"Кънти на кухо заявката на проф. Герджиков, че може да обедини. За момента обединява единствено ГЕРБ и ДПС", посочи Иванов в интервю за БНР.

Той визирай факта, че кандидатурата на професора, издигнат от инициативен комитет, се подкрепя от ГЕРБ, а на втория тур - и от Движението. 

"Може да се окаже много удобен параван с безкрайно престижната си биография - да забравим кои сме ние, да забравим състоянието до което докарахме държавността. Това индулгенция ли е?", продължи съпредседателят на ДБ.

По думите му не може да претендираш да си обединител "без да наречеш проблема и без да кажеш, че е дългогодишната безнаказана корупция и злоупотреба с власт. Просто да кажеш "сега всички ще се обедините", граничи с фалша". Иванов призова Герджиков да отговори на въпроса как ще обедини гражданите, които толкова години са виждали "тази дълбока корупционна развала". "Това не е механичен процес". 

На въпрос ДБ ще подкрепи ли Лозан Панов, издигнат също от инициативен комитет, Иванов посочи, чепредстоят форуми на трите партии в коалицията, но не би очаквал нещо различно от подкрепа. Кандидатурата на председателя на ВКС била гражданска кандидатура и той доказал, за разлика от много хора, които говорят за промяна, че може да се противопоставя на "досегашния режим".

Относно това дали "Продължаваме промяната" ще отнеме от електората на ДБ, съпредседателят на коалицията посочи:

"Няма някакви електорални племена, които са мои или чужди и ги държим на каишка. ДБ смята, че на всеки избори и във всеки един момент трябва да си заслужава подкрепата. Това е конкуренция на каузи, идеи, доказана последователност".

Що се отнася до "Има такъв народ", с която дясната коалиция преговаря за кабинет в последния парламент, Иванов пак посочи връзка с ДПС - "искаха да отоворят врата за ДПС".  "Предложиха най-негодния кабинет и на всичкото и отгоре имат наглостта да обвиняват, че някой им дължал подкрепа. Горди сме, че не предадохме избирателире си".