Членове на инициативния комитет, който настоява 3 март да остане националния празник на България, внесоха заявление за провеждане на референдум по темата в деловодството на Народното събрание.

"Абсолютно убедени сме в необходимостта 3 март да продължи да бъде нашият национален празник. Заявихме го преди две седмици, сега просто материализираме това", каза пред журналисти евродепутатът Петър Витанов, който е част от инициативния комитет.

Той подчерта, че в инициативата участват политици, общественици, учени, журналисти, спортисти, представители на неправителствения сектор и обществени фигури.

От внасянето на днешното заявление сформираният инициативен комитет ще разполага с три месеца, за да събере необходимият брой подписи, обясни Витанов. Той нямал съмнение дали необходимият брой ще бъде събран.

"Каузата е надпартийна, общонационална и народна. Въпросът ще бъде дали хората са съгласни 3 март да продължи да бъде националният ни празник. Стремежът е да не политизираме. Тук има хора с различни възгледи, с различни отношение към институциите. Всяка подкрепа – институционална или партийна, е добре дошла, защото организационно би станало по-лесно. Особено когато нямаме партия зад гърба си", посочи още Петър Витанов.

"Няма нищо по-ясно и по-просто. Програмата е елементарна, да не си даваме труда да се тормозим още дълго време, а да оставим 3 март там, където си е. Икономия на време, нерви и усилия. Задачата е много проста и дано да стане", допълни акад. Иван Юхновски, също част от инициативата за провеждане на референдум по темата.

В анонсираните от ГЕРБ-СДС, "Продължаваме промяната – Демократична България" и ДПС предложения за промени в Конституцията е залегнала промяна на националния празник на страната от Трети март на 24 май.