Бившият шеф на „Пирогов“ проф. Асен Балтов не отрече във вторник пред бТВ, че е докладвал на ДАНС за колегите си по време на техни протести в края на 2017 г. Той смята уволнението си за политическо и ще заведе съдебен иск срещу болницата.. Според Балтов аргументите в заповедта са за негови действия като директор, а не като лекар ортопед. Той обаче не конкретизира какви са те. В събота по бТВ сегашният шеф на "Пирогов" проф. Иван Поромански призова Балтов да покаже и мотивите си за уволнението, което били 3 страници. Балтов отрече да мисли за политическа кариера. Неофициално името му се спрягаше като възможен участник в кандидатска президентска двойка на ГЕРБ. 

"На тоя етап не виждам смисъл да продължи пътят ми в политиката. Всички ме познават като лекар", каза той.

Твърди, че не е имало водени разговори с политическа партия.

Писал ли е Балтов писмо до ДАНС за колегите си?

Балтов потвърди, че е пратил сигнал до ДАНС в края на 2017 г. за "нелегитични и подривни действия" на свои колеги. "Пирогов" била болница в списъка със стратегическите обекти, които са от значение за националната сигурност.

"Като изпълнителен директор на "Пирогов" аз съм длъжен да подам такъв сигнал", твърди той.

"Самите колеги от ДАНС, те не са ми колеги като професия, но като хора, които се грижат за сигурността на страната, казаха, че аз трябва да подам такъв доклад", добави Балтов. Този съвет дошъл от хората, "които отговарят за здравеопазване в ДАНС".

Още от обясненията му:

„ДАНС се интересуваше, защото протестите тогава бяха под наслов, че това е синдикална организация, а се оказа, че зад нея няма никакви синдикални искания. В момента, ако има такива брожения пред „Пирогов“, Поромански трябва да направи абсолютно същото. От ДАНС идват регулярно на проверки - поне веднъж на три месеца."

Според неговата оценка протестите тогава били "абсолютно нелегитимни". Не обясни с какво са заплашвали националната сигурност - "Слава Богу, не беше нарушена националната сигурност".

На въпрос защо сега е подкрепял протестите (каквите имаше след неговото уволнение), той обясни, че те били "като изблик на емоциите".

"Едните протести бяха по времете на моето уволнение, другите - целенасочено подготвени, когато аз не бях в болницата", разясни как вижда разликата между тогавашните и скорошните протести професорът.

На въпрос дали смята писмото за донос, той отговори: ""Ако вие така го разбирате...Това е мое задължение, не мога да не го направя"

Причините за уволнението

"Три са основанията за моето уволнение, като и трите са по времето, когато съм изпълнявал длъжността изпълнителен директор на „Пирогов“. Накрая обаче пише, че съм уволнен като заемащ длъжността лекар, ортопед и травматолог“, поясни във вторник сутрин пред бТВ бившият директор на спешната болница.

"Мисля, че няма случаи, в които съм нарушил Етичния кодекс", каза той.

„Не съм допуснал нито някакви етични проблеми с пациентите, нито с колегите“, твърди професорът ортопед.

Именно затова смята, че уволнението му е политическо. Не става въпрос за лични отношения, защото по думите му с проф. Иван Поромански преди това е работил много добре.

Той разказа как точно е станало уволнението му на 13 септември. По неговите думи за по-малко от един час е трябвало да отговори на шест въпроса. Те целели да покажат, че е виновен за определени неща, за да имат основание да го уволнят дисциплинарно. Тези въпроси са приложени към неговия иск, който ще бъде заведен към „Пирогов“.

"30 минути по-късно бях извикан в директорския кабинет и проф. Поромански ми каза: Смятам, че не мога да работя с теб и не искам да работя с теб", добави Балтов в разказа си.

Сред основанията за освобождаването му е, че на длъжността изпълнителен директор е подписвал сам себе си в допълнително споразумение през 2018 г. По думите му това било нормална практика, така се пазел щат за директора, за да има работно място, когато изтече времето на ръководния пост.

„Става въпрос за назначаване от длъжността началник на клиника, защото през 2018 г. направихме преструктуриране на болницата и обединихме две травматологични клиники в една. Моята длъжност като началник на Първа травматологична клиника отпадна и затова беше необходимо да бъде оставена една щатна бройка, която евентуално да заема, когато спра да изпълнявам длъжността изпълнителен директор. Докато имаш договор за управление, ти нямаш право да си назначен на щат към болницата. Това нещо първо не съм го подписал аз. Второ, това се прави задължително и е такава практиката“, обясни проф. Балтов.

Преди дни обаче сегашният директор на болницата разказа друга история.

„Когато постъпих като директор на „Пирогов“, ми беше поднесена докладна от проф. Енчев, завеждащ клиниките по ортопедия и травматология и приятел на Асен Балтов, в която той предлагаше Балтов да стане началник на операционния блок", обясни директорът на спешната болница.
Отдолу бившият шеф на "Пирогов" бил "разписал съгласен – той е назначил сам себе си“, обясни проф. Поромански.

Балтов днес отрече да е назначил сам себе си:

„Не съм се назначил сам себе си, защото ако това беше така, когато ме уволняваха, трябваше да ме уволнят от тази длъжност. Това е длъжност, която се заема след конкурс. Казах, че ще бъда съгласен да заема тази позиция до конкурс."

След което добави, че тъй като всички преобразувания, ремонти и т. н. в операционния блок били осъществени по времето, когато той бил директор, той бил най-добре запознат с тях.

Какво се случва с т. нар. малък Пирогов в Царево

По думите на проф. Поромански в медицинския център в Царево, който трябвало да стане нещо като "малкия Пирогов" било неправомерно изнасяна техника от болницата в София. Там вклъчително имало и ангиограф, който няма работа в спешен център.

Според проф. Балтов два пъти е носена техника от „Пирогов“ там. Тя е предоставена и пише, че съхранението на апаратурата ще бъде в сграда, общинска собственост, като за целия период на съхранение страните не си дължат възнаграждение. Той показа протокол от това.

„Тази техника не беше нужна на „Пирогов“, а медицинският център в Царево, където минават хиляди туристи, е в критично състояние“, обоснова се проф. Асен Балтов, отричайки да има лична връзка с Царево. След което обаче добави, че има вила там и посещава града от 38 години.

Проф. Асен Балтов обясни, че е излязъл в болничен заради тежка хипертонична криза, което е наложило лечение. Тя е станала дни преди подмяната на борда на „Пирогов“.

„Всеки ден чувствах, че ставам по-зле. Реално съвпадна с деня, в който стана вписването в Търговския регистър на новия изпълнителен директор. Тогава вече получих много високо кръвно налягане – 240/130. Веднага ме настаниха в интензивния сектор и започна лечението. Беше необходимо три-четири дни, за да се възстановя. Психическото свръхнатоварване беше прекалено“, каза Балтов.