Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Бившият директор на "Пирогов" проф. Асен Балтов съобщи, че е уволнен от лечебното заведение.

"Уволнен! След 21 години работа в "Пирогов!", написа той във Фейсбук.

Балтов беше освободен от поста директор на "Пирогов" след нарушения, установени от проверка на НЗОК в спешната болница. За директор бе назначен проф. Иван Поромански.

Тогава Балтов обяви, че е научил от медиите за освобождаването си от поста. По думите му нито една от причините, посочени за неговото уволнение, не била доказани. Цитираната причина е, че след извършена проверка са установени неоснователно получени суми в размер на общо над 1 млн. лева.

"Категорично смятам, че имаше един сценарий, който се развиваше още в началото, когато Кацаров взе поста", каза той тогава.

Във Фейсбук началникът на Клиниката по неврохирургия Николай Габровски коментира уволнението на известния ортопед с думите:

"Политическите уволнения на ръководни позиции са нещо обяснимо. Но политическите уволнения на лекари са съвсем друго. Практика от епохи, които си мислихме, че сме загърбили. Позорна история".

 

Малко след като беше отстранен като шеф на "Пирогов"  Балтов беше приет за лечение в спешната болница заради тежка хипертонична криза, а днес е бил първият му работен ден след прекъсването.

Той е бил уволнен в понеделник по обед с мотива, че новото ръководство на болницата "не иска и не може" да работи с него. Това съобщава той пред DarikNews.bg. Ортопедът е направил две операции от сутринта и малко по-късно е бил извикан от наследника си проф. Иван Поромански, който му е съобщил, че "не може и не иска да работи с него". 

По-късно от "Пирогов" съобщиха, че Балтов е уволнен дисциплинарно, в качеството му на заемащ длъжността "лекар, ортопедия и травматология" в Първа клиника по ортопедия и травматология.

"Подробните мотиви за прекратяване на трудовото му правоотношение са изложени в заповедта, с която проф. Балтов бе запознат лично в присъствието на изпълнителния директор на болницата. Същата служителят отказа да приеме. Съгласно българското законодателство всяко лице, което счита, че правата му са нарушени, има възможност да ги защити по съдебен ред“, посочват още от "Пирогов".

В същото време от Министерството на здравеопазването съобщиха, че при тях не е постъпвала подобна информация.

"Трудово-правните отношения в лечебните заведения са предмет на договор между директора на болницата и персонала. Министерството на здравеопазването няма никакво отношение по тези въпроси. Поради големия обществен интерес министърът на здравеопазването е поискал информация за случая от изпълнителния директор на болницата проф. Иван Поромански", уточняват от ведомството.

Проф. Балтов стана изпълнителен директор на УМБАЛСМ "Н. И. Пирогов" през февруари 2017 г. Преди това е началник на Първа травматологична клиника на университетската спешна болница. От 1 април 2019 г. е координатор на Експертния съвет по ортопедия и травматология към Министерството на здравеопазването.

Той е един от активните участници в Националния оперативен щаб и редовен участник в брифингите на НОЩ. Балтов се счита за близък до бившия премиер Бойко Борисов. Заедно с тогавашния здравен министър Костадин Ангелов в разгара на една от вълните на COVID епидемията той беше един от пътниците в джипа на Борисов на обиколка на магистрален строеж. Тази неочаквана разходка отнесе множество критики.

Коментари

Калин

Подобни действия винаги се превръщат в бумеранг ! Балтов си е Балтов, а селянчето от Славяново си остава една безлична проруска матрьошка измъкната от ръкава на Решетников ! Проф. Балтов не е измъкнат от ничии ръкав !

.....

Те го считат за човек на Борисов и затова го чегъртат, без значение от професионалните му качества. Офанзивата към "Пирогов" и "Александровска" е по всички фронтове. Други държавни болници с дългове, очевидно, няма. Ще станат ясни апетитите към тези два ключови лечебни комплекса.

....

Се ла ви, колелото на историята се върти. Операция "Чегъртане" продължава в пълен ход. Новото ОФ, макар и да няма правителство с мнозинство в Парламента, действа активно. Да ни е честита новата-стара по съветски тип власт!

Червени отмъстители!

След 9-ти септември 1944 г партизаните са избивали лекарите, които са ги лекували, когато са били ранени, или са правили аборти на забременелите партизанки..... Днес червения президент РРадев и неговата хунта само ги уволняват! Балтов да е благодарен за милостта им!

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.