Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Уволнението на проф. Асен Балтов от "Пирогов" е дисциплинарно. 

В заповедта, подписана от новия директор на спешната болница проф. Иван Поромански, е записано, че дължи неустойка за времето на предизвестието. 

Балтов предостави копие от заповедта на медиите. Той е уволнен като ортопед в Първа клиника по ортопедия и травматология на "Пирогов" (която оглавяваше до поемането на директорския пост в болницата) от 14 септември 2021 г.

В документа се посочва още, че на медика трябва да бъде изплатено обезщетение за неизползван отпуск.

"Няма да коментирам. За мотивите за уволнението ми попитайте ръководството на болницата", каза пред Нова тв Балтов.

За уволнението си съобщи самият той вчера с публикация във фейсбук.

Източник Нова тв
 
От "Пирогов" досега коментар по същество няма, само потвърждение, че бившият шеф на болницата вече не работи в нея.
 
Снощи в специална позиция от здравното министерство посочиха, че не са запознати със случая, но министърът е поискал информация от Поромански.

"Във връзка с разпространената в медиите информация за това, че бившият директор на УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов“ проф. Асен Балтов е бил уволнен, заявяваме, че в Министерството на здравеопазването не е постъпвала такава информация.

Трудово-правните отношения в лечебните заведения са предмет на договор между директора на болницата и персонала.

Министерството на здравеопазването няма никакво отношение по тези въпроси.

Поради големия обществен интерес, министърът на здравеопазването е поискал информация за случая от изпълнителния директор на болницата проф. Иван Поромански", написаха оттам.

Не закъсняха и политически реакции на уволнението. Според ГЕРБ Балтов, който се смяташе за близък до бившия премиер Бойко Борисов и беше активен участник в публичните изяви на НОЩ, е бил отстранен направо от президента Румен Радев.

В КТ примерно са изброени и нарушенията, които са основания за налагане на най-тежкото дисциплинарно наказание – уволнение:

  • три закъснения или преждевременни напускания на работа в един календарен месец, всяко от които не по-малко от 1 час;
    неявяване на работа в течение на два последователни работни дни;
  • системни нарушения на трудовата дисциплина;
  • злоупотреба с доверието на работодателя или разпространяване на поверителни за него сведения;
  • ощетяване на гражданите от работници или служители в търговията и услугите чрез измама в цената, теглото, качеството на стоката или услугата;
  • участие в хазартни игри чрез телекомуникационни средства на предприятието и се възстановяват направените разходи в пълен размер;
  • други тежки нарушения на трудовата дисциплина.

Балтов беше махнат от директорския пост в "Пирогов" на 14 юли, т.е. точно преди 2 месеца. Причината - тогава пред служебния министър Стойчо Кацаров са били представени резултатите от проверката в болницата, извършена от Националната здравноосигурителна каса. Според констатациите - открити са били нарушения за над 1,1 млн. лв., които лечебното заведение трябва да възстанови. НЗОК е установила редица нередности, сред които и "отчетена, но неизвършена дейност", както и "отчетена и заплатена дейност за пациенти, които не са лежали в лечебното заведение за периода на хоспитализация, отразен в „История на заболяването“. 

Коментари

....

Операция "Чегъртане" в пълен ход. Да видим кой ще е следващият доказан професионалист на мушката. Може би Кунчев?

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.