"Уволних проф. Балтов за неспазване на етичните норми и трудовия кодекс.“

Това обясни директорът на "Пирогов" проф. Иван Поромански в събота по бТВ. Бившият шеф на спешната болница сам съобщи за уволнението си в началото на месеца, но причини не бяха изнесени от нито една от двете страни по случая. Балтов първо беше махнат през юли от началническия пост, след като проверка на НЗОК отчете поредица от нарушения, свързани с фалшиви хоспитализации и т. н. Два месеца, по-късно, при завръщането му на работа след болнични, Балтов беше уволнен и като лекар от болницата. Зад този акт от ГЕРБ видяха дългата ръка на здравния министър Стойчо Кацаров и на президента Румен Радев. Балтов, който беше активен член на Националния оперативен щаб, се смята за близък до бившия премиер Бойко Борисов.

Проф. Поромански уточни, че Асен Балтов не е бил уволнен за несправяне с работата като ортопед или лекарска грешка.

По думите на директора е била извършена подробна проверка на трудовото досие на предшественика му на поста, в което са открити множество нарушения.

„Когато постъпих като директор на „Пирогов“, ми беше поднесена докладна от проф. Енчев, завеждащ клиниките по ортопедия и травматология и приятел на Асен Балтов, в която той предлагаше Балтов да стане началник на операционния блок", обясни директорът на спешната болница.

Отдолу бившият шеф на "Пирогов" бил "разписал съгласен – той е назначил сам себе си“.

От този момент се е наложила проверка на досието на Балтов и така били установени множество други нарушения, заради които той бил уволнен.

Когато Балтов обяви, че е уволнен, той остави впечатление, че се е върнал след отсъствие от болницата, направил две операции и получил заповедта. Според версията на шефа на "Пирогов" обаче първо са му били търсени писмени обяснения, имало е разговори с него и т. н. Поромански му казал, че при откритите неща не може да го остави в лечебното заведение, защото така ще даде лош сигнал за работещите в болницата.

„Това, което Балтов изнесе в медиите като заповед за уволнение, е заповедта да му се изплатят дните отпуск. Истинската заповед за уволнение е три страници и половина. Уволнението е направено по законовия ред. Редно е той да покаже останалата част от заповедта – тази, с която е бил уволнен“, призова Поромански.

Бившият шеф на болницата отказал да се разпише под заповедта и очаква да я оспорва в съда.

„Нямах никакво съмнение, че трябва да го уволня. Беше ми много неприятно, тъй като се познаваме отдавна, но бях длъжен да го направя“, каза още Поромански.

"Казах му, че на базата на тези нарушения на трудовото законодателство ние не можем да работим заедно. За съжаление, той се държа и малко арогантно...", добави професорът.

И още: "Трябва да се знае, че има голяма разлика между професионализъм и спазване на законите на страната".

По думите му не е имало никакъв политически натиск за уволнението на ортопеда. Директорът на "Пирогов" няколко пъти подчерта, че никой не е искал от него това уволнение - нито здравният министър, нито "някой някой друг над него, под него, до него".

"Жалкото е, че проф. Балтов подведе доста хора за уволнението си", смята той.

Проф. Поромански потвърди и че през декември 2017 г., след като е назначен като директор, Балтов е пратил сигнал до ДАНС за седем свои колеги, които организирали протести срещу неговото назначение, защото те "обслужвали корпоративни интереси".

"За съжаление, ми беше много неприятно да разбера за това писмо. Разбрах за него в края на август. То е напълно автентично. Дойде едно искане по Закона за достъп до обществена информация от един от тези хора дали има такова писмо", обясни той.

"Почувствах се омерзен", обясни Поромански.