Петима са кандидатите за наградата „Сахаров“ на Европейския парламент за 2021 г.

Те бяха представени на съвместно заседание на комисиите за външни работи и по развитие и Подкомисията за човешки права в ЕП.

На дебатите стана ясно, че наградата ще бъде оспорвана или поделена между руския опозиционер Алексей Навални и 11 жени от Афганистан. Повечето изказали се бяха на мнение, че всеки от тях заслужава да бъде удостоен заради дейността си.

Българският евродепутат Александър Йорданов от Европейската народна партия (ЕНП) обаче бе категоричен, че лауреатът трябва да бъде Навални, и призова колегите си да не бягат от главния проблем – Русия – нито в Афганистан, нито в Сахара, (виж по-долу).

Кандидатите

Алексей Навални, който е осъден в родината си, е номиниран от Европейската народна партия (ЕНП) – първата политическа сила в Парламента.

„Присъдата му показва истинското лице на руския президент Владимир Путин и режима му“, заяви при представянето на кандидатурата депутатът от ЕНП Петер ван Дален (Нидерландия).

„Това е въпрос на живот и смърт - да съществуваш като опозиционер в Русия или изчезването на опозицията като цяло в тази страна. Много емигрирали руски дисиденти не смеят да се върнат. На мястото на Навални не бих имал смелостта да се върна. Но той го направи“, изтъкна белгийският либерал Ги Верхофстад от групата „Обнови Европа“ (ОЕ).

Останалите кандидати за наградата „Сахаров“ са жени и една неправителствена организация.

Групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите (СиД) номинира 11 жени от Афганистан.

Жените в тази страна страдат особено силно след идването на власт на талибаните, Най-ужасното посегателство срещу техните права и свободи обаче е ишаването им от правото на образование, изтъкна испанският евродепутат социалист Начо Санчес. В тази връзка Ги Верхофстад призова ЕС да създаде за афганистанските жени нещо като програма „Еразъм“, която подкрепя образованието и обучението.

Европейските консерватори и реформисти (ЕКР) номинираха Жанин Анес – временен президент на Боливия в периода 2019-2020 г. Тя наследи сваления след протести държавен глава Ево Моралес – съюзник на режимите в Куба и Венецуела. След провеждането на свободни избори в Боливия и победата на социалистите Анес бе арестувана и в момента е следствена по обвинения в тероризъм. Зад решетките тя опита да се самоубие.

Радикалната левица в ЕП номинира правозащитничката Султана Хая от Западна Сахара. Тя се бори за правото на самоопределение на сахарауи – народността, населяваща територията, получила независимост от Испания през 1975 г., а след това окупирана и до днес от Мароко. В момента Кая е под домашен арест. Според испанския евродепутат Мигел Урбан тя е подложена на физически и сексуални посегателства от мароканските власти. Срещу нея биват отправяни и смъртни заплахи.

Французойката Мари Тусен от групата на „Зелените“/Европейски свободен алианс (ЕСА) и още 42-ма евродепутати издигнаха кандидатурата на базираната в Лондон неправителствена организация „Глоубъл уитнес“. Тя се бори срещу корупцията и нарушаването на човешките права. Групата защитава екоактивистите, които според Тусен редовно биват убивани, особено в Централна и Южна Америка.

Носителят на тазгодишната награда „Сахаров“ ще бъде обявен през октомври. Церемонията по удостояването му ще е пред декември, на последната за годината пленарна сесия на ЕП в Страсбург.

Да не бягаме в Афганистан или Сахара

Номинираните жени от Афганистан наистина са достойни, защото се борят срещу отвратителния талибански режим, изтъкна Александър Йорданов.

„Но обръщам внимание, че Алексей Навални се бори за правата и на жените, и на мъжете. И то в държава, която представлява най-голяма заплаха в момента за сигурността и бъдещето на ЕС. И нека да не се вторачваме единствено в темата жени, когато говорим за права на човека“, призова българският представител.

Той припомни, че само преди две седмици евродепутатите приеха с голямо мнозинство доклад за новите посоки в отношенията на ЕС с Русия.

„Присъждането на наградата „Сахаров“ на Алексей Навални ще бъде най-яркото доказателство от страна на ЕП, че приетата от нас стратегия за отношенията с Русия няма да остане само на хартия. Не можем да приемаме резолюции от по 30 и повече страници и същевременно, когато трябва да посочим един наистина заслужил, отговорен руски гражданин, който се бори против корупцията и режима на Путин с риск за живота си, изведнъж да избягаме в Сахара, Афганистан, Боливия – ако може още по-далече на края на света. Проблемът е пред нас и той се нарича Русия“, заяви Йорданов.

Според него Навални е можел като много други дисиденти от съветско време да избяга на запад.

„Но не реши да остане, за да разказва на нас тук, в Парламента, какъв борец за демокрация е бил в минало време. Той реши да рискува живота си, да се върне в Русия и беше осъден. Ако не го виждаме, не знам за какво го обсъждаме изобщо“, продължи депутатът.

И призова за консенсус и пренебрегване на политическите различия с цел подкрепа на тази достойна според него кандидатура.