Алексей Навални, главният опонент на руския президент Владимир Путин, може би вече е стъпил на пътя на знаменития съветски дисидент Андрей Сахаров. Опозиционният лидер е сред номинираните за тазгодишната Нобелова награда за мир заедно със Световната здравна организация и с шведската екоактивистка Грета Тунберг.

Сахаров, физикът, участвал в създаването на съветските термоядрени оръжия, беше удостоен с Нобеловата награда за мир през 1975 г. , но тогавашният съветски режим не му позволи да я получи лично на церемонията в Осло. Това направи съпругата му Елена Бонер, която прочете и Нобеловата му реч. Името на Сахаров днес носи международната награда за свободомислие, която Европейският парламент присъжда всяка година.

Протест за свобода на Навални в Москва днес. Снимка АП / БТА

Протест за свобода на Навални в Москва днес. Снимка АП / БТА

Навални днес е в затвора след решение на съд край Москва, в дело, заведено по обвинение, че е нарушил условията на условна присъда издадена срещу него през 2014 г. , докато е бил на лечение в Германия. Медиците в берлинската болница "Шарите" спасиха живота му, след като през август установиха, че е бил отровен с нервнопаралитичния агент новичок по време на пътуване в Сибир през август.

Руските власти задържаха Навални, веднага след като той се върна в родината си от Германия по-рано този месец.  Оттогава десетки хиляди негови привърженици откликват на призива му за протести срещу Путин.

Днес демонстрациите продължиха в големи градове на цяла Русия и към  22 часа българско време полицията беше задържала над 5000 души, съобщи правозащитният портал ОВД-Инфо . Между арестуваните е и съпругата на Навални Юлия, предаде Ройтерс.

Полицаи задържат участник в протест в подкрепа на Навални в сибирския град Омск. Снимка АП / БТА

Съединените щати осъждат бруталните тактики на Русия срещу демонстрантите от опозицията, заяви днес американският държавен секретар Антъни Блинкън, цитиран от Франс прес. Той призова руските власти да освободят Навални.

"Съединените щати осъждат продължаващата втора седмица употреба на брутални тактики от Русия срещу мирни демонстранти и журналисти и призовават отново за пускането на свобода на задържаните, сред които е Алексей Навални", заяви в Туитър Антъни Блинкън.

Руската полиция разположи днес голям брой полицаи и блокира достъпа до центровете на няколко града на фона на новите демонстрации, провеждащи се из цяла Русия с искане за свобода на Навални.

Над 100 милиона потребители на платформата YouTube са гледали вече филм на Навални за луксозна резиденция край Черно море, която той твърди, че е на Путин. В писмо от затвора миналия петък Навални окуражи руснаците да преодолеят страха си от репресии и да излязат на протест срещу "тиранията и корупцията". Той посочи, че, ако само 2 на сто то гледалите филма му излязат, това би било достатъчно.

 

Последният ден за номинации 

 
Днес е последният ден за номинации за тази награда. Кандидати могат да се предлагат от хиляди хора, от членове на парламенти по цял свят до предишни лауреати. Те обаче не ангажират решението на Нобеловия комитет в Осло, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.
 
Навални, СЗО и Тунберг са номинирани от норвежки депутати, които досега са номинирали победителя всяка година от 2014 г. насам с изключение на 2019 г., отбелязва агенцията.
 
Норвежкият Нобелов комитет, който присъжда Нобеловата награда за мир, не коментира номинациите. Той държи в тайна имената на номиниращите и на неуспелите кандидати, но самите номиниращи могат да обявят публично кого са номинирали.
 
Сред другите номинирани са беларуските активистки Светлана Тихановска, Мария Колесникова и Вероника Цепкало, Унгарският Хелзинкски комитет и съставената от полски съдии правозащитна организация "Юстиция".
 
Други номинирани са бившият президент на САЩ Доналд Тръмп, НАТО, Върховният комисариат на ООН за бежанците, активистката за независимост на Западна Сахара Аминату Хайдар, Международната космическа станция и Международното скаутско движение.
 
Носителят на Нобеловата награда за мир за 2021 г. ще бъде обявен през октомври.

ЕС осъди арестите

„Осъждам масовите арести и несъразмерното използване на сила срещу протестиращите и журналистите, извършени отново днес в Русия. Хората трябва да могат да упражнят правото си да демонстират, без да се страхуват от репресии. Русия трябва да спазва международните си ангажименти.“

Това написа в туитър върховният представител на ЕС за външната политика. Идната седмица той ще отпътува за Москва, където ще бъде на посещение от 4 до 6 февруари. Очаква се арестите на Алексей Навални и на протестиращите в негова защита да бъде една от темите, които той ще обсъди с руския външен министър Сергей Лавров. Дипломат номер 1 на Европа трябва да се срещне и с представители на гражданското общество.

Действията на руските власти бяха критикувани и от българския външен министър Екатерина Захариева.

„Осъждаме за пореден път насилственото задържане на мирно протестиращи привърженици на Алексей Навални. Използването на непропорционална сила противоречи на поетите от Руската федерация ангажименти за зачитане на човешките права“, написа тя.