С отлични резултати завърши деветото поредно издание на националната инициатива „Стара хартия за нова книга“, организирана от „ЕКОПАК България“ и Книжен център „Гринуич“. През 2021 г. общо 5470 деца от 3 български града – София, Русе и Добрич – събраха 29,4 тона хартия за рециклиране, спасиха от изсичане 382 дървета и получиха като подарък над 7000 книги. Сред тях беше и новото заглавие на кампанията „Пазители на планетата“, което включва редица полезни съвети за опазване на природата.

Навръх празника на града, 25 септември, Добрич за първи път посрещна „Стара хартия за нова книга“. Там 894 деца събраха 4,6 тона хартия за рециклиране, а в замяна получиха 1200 книги. Кметът на Община град Добрич г-н Йордан Йорданов, който поздрави от сцената всички деца и родители, изрази надеждата си инициативата да се превърне в прекрасна традиция.

„Целта на този ден е да докажем на децата, че книгите могат да те направят по-добър и отговорен към природата и хората около теб“, каза управителят на Книжен център „Гринуич“ Виктория Бисерова. Събитието в града се проведе със силната подкрепа на Регионална библиотека „Дора Габе“, чийто екип съветва децата в избора на нови книги.

Най-голямата изненада за „Стара хартия за нова книга“ 2021 бяха рекордните за настоящата кампания 13,1 тона хартия за рециклиране, които събраха 2524 малки екоентусиасти от Русе на 26 септември. В замяна децата от дунавския град получиха над 3200 книги.

 26.09.2021г., Русе. На щанда за нови книги.

 

Димитър Недев, заместник-кмет по комунални дейности в Община Русе, приветства всички гости на събитието. „Това да пазим планетата чиста е не само наше задължение. Правилният начин за съхранение и предаване на отпадъци е едно от нещата, които могат да помогнат за това нашата планета да бъде по-чиста, по-красива и да живеем по-добре в нея“, каза той.

„Щастлив съм да видя толкова много деца и родители, които са готови да променят страната си и града си към по-добро. Това показва, че сме готови да изградим по-добро бъдеще за всеки от нас“, сподели от сцената изпълнителният директор на „ЕКОПАК България“ Александър Урманов.

Част от големите герои на деня бяха усмихнатите лица на Регионална библиотека „Любен Каравелов“, без чиято подкрепа празникът в Русе не би бил възможен.

Началото на инициативата „Стара хартия за нова книга“ е поставено през 2013 г. в София. Целта на организаторите от „ЕКОПАК България“ и Книжен център „Гринуич“ е да мотивират децата още от най-ранна възраст да се научат да полагат грижи за природата и да изпитват любов към книгите и четенето. За деветте години в кампанията са се включили общо 55 828 малки участници, които с помощта на своите родители са събрали 296,9 тона хартия за рециклиране. Така те са спасили от изсичане 3860 дървета, а в замяна са получили 65 770 нови книги.

Следващото издание на „Стара хартия за нова книга“ ще се проведе през септември 2022 г.

Партньори на кампанията „Стара хартия за нова книга“ са издателство „Ентусиаст“ и фондация „Културни перспективи“. Инициативата е част от Календара на културните събития на Столична община за 2021 г.

Каузата е подкрепена от издателствата „ТРУД“, „ЕГМОНТ“, „Книгомания“, „Хермес“, „Просвета“, „Artline studios“, „ФЮТ“, „Златното пате“, „Софтпрес“, от „Албо груп“ и от училище „Европа“.

Медийни партньори са Bulgaria ON AIR, webcafe.bg, maikomila.bg, azcheta.com, detskiknigi.com, clubz.bg, dnes.bg, az-deteto.bg, az-jenata.bg, purvite7.bg, noviteroditeli.bg, pronewsdobrich.bg