Докато целият свят в момента е отправил поглед към Париж и опакованата посмъртно Триумфална арка по проект на най-известния български художник Кристо и съпругата му Жан-Клод, в София са организирани серия от събития в памет на двамата артисти.

Наред с изложбата с фотографии на Волфганг Фолц „Кристо и Жан-Клод. Живот=Творби=Проекти“ в Софийската градска художествена галерия, изложбите на открито с плакати от колекцията на НХА и редица лекции и издания, Столична община предлага съпътстваща културно-образователна програма, организирана от фондация „Изкуство – дела и документи“. 

„Гледане с разбиране“ е серия от събития през октомври и ноември, чиято цел е да скъси дистанцията с публиката, да представи на достъпен език и да отвори диалог с посетителите за творчеството на Кристо и Жан-Клод и връзката им с България. Чрез серия от турове, работилници и аудио-разходки програмата цели да предложи нов тип изживяване на изкуството на Кристо и Жан-Клод.

В нея са включени: безплатни турове в изложбата в СГХГ, специализирани посещения за в хора пенсионна възраст, детски архитектурни работилници, както и аудио пърформанс-разходка по пиеса на Мартина Новакова и Мигел Валентин.

Гид ще бъде изкуствоведката Жени Дечева.

Пълната програма на събитията е публикувана във фейсбук страницата на проекта на общината.