Президентът Еманюел Макрон откри снощи Опакованата Триумфална арка в Париж - посмъртен проект на Кристо, съобщиха световните информационни агенции, цитирани от БТА.

"Мислим за Кристо и Жан-Клод. Щяха да са безкрайно развълнувани. . . защото това е реализирането на една мечта на 60 години" - заяви френският президент в реч на покрива на монумента в присъствието на кмета на Париж Ан Идалго, министъра на културата Розлин Башло и бившия кмет на Ню Йорк Майкъл Блумбърг.

"Това беше луда мечта и Вие я реализирахте, мерси Владимир (Явашев - племенникът на художника)" - добави Еманюел Макрон, който пристигна за откриването заедно със съпругата си Брижит.

Президентът на Франция добави, че е особено щастлив, защото инсталацията е на Триумфалната арка - "монументът пострада толкова в края на 2018 г.", обясни той, като имаше предвид вандализма по време на протестите на "жълтите жилетки" срещу правителството.

Кристо и Жан-Клод правят фотомонтаж на опакованата Триумфална арка през 1962 г.

Проектът е с бюджет 14 милиона евро. Той е финансиран с продажба на оригинални произведения на Кристо - подготвителни рисунки, сувенири, макети, литогафии.

Опакованата Триумфална арка "ще е като жива, ще се съживява от вятъра и ще отразява светлината. Гънките ще се движат, повърхността на паметника ще стане сенсуална" - обяснява Кристо, когато представя проекта преди смъртта си.

През 1985 г. Кристо опакова по същия начин моста Пон-Ньоф над Сена.

Кристо, чието пълно име е Христо Явашев, е известен с мащабните си инсталации. Той опакова част от крайбрежието на Австралия и сградата на Райхстага в Берлин, разпъва и огромна завеса в част от каньон в Колорадо, САЩ. Кристо работи в сътрудничество със съпругата си Жан-Клод по тези проекти. Много известни са също инсталациите им "Портите" в Ню Йорк и "Плаващите кейове" на езерото Изео в Италия.

Опаковането на парижкия монумент отне няколко седмици работа. За него са използвани 25 000 квадратни метра рециклируема изкуствена сиво-синкава тъкан, поддържана от 3 километра въжета. Инсталацията ще бъде отворена за посещения в събота. Триумфалната арка ще остане опакована до 3 октомври. През това време туристите ще могат да я разглеждат отвътре и да се качват на терасата й.

Строежът на Триумфалната арка започва през 1806 г. по идея на Наполеон Бонапарт. От 1836 г. предназначението й е да пази спомена за победите на неговата армия. От 1921 г. под нея са погребани останки на незнаен войник от Първата световна война. Над тях гори вечен огън.