"Ще бъде като жив обект, който ще се раздвижва от вятъра и ще отразява светлината."

Така описва приживе Кристо как ще изглежда опакованата Триумфална арка. Дългогодишният проект на твореца вече е реализиран, а снощи той беше открит от президента на Франция Еманюел Макрон.

Владимир Явашев, племеникът на Кристо, който се зае с довършването на проекта на твореца, в разговор с френския президент на откриването.

 

Опакованата Триумфална арка ще може да се види от 18 септември до 3 октомври.

50-метровият монумент е обвит с 25 000 кв. м плат, завързани с 3000 м червено въже.

През 1985 г. Кристо опакова по същия начин моста Пон ньоф над Сена. Кристо и Жан-Клод правят фотомонтаж на опакованата Триумфална арка през 1962 г.

Проектът е с бюджет 14 милиона евро. Той е финансиран с продажба на оригинални произведения на Кристо - подготвителни рисунки, сувенири, макети, литогафии.

Платът, използван за опаковането на Триумфалната арка може да бъде рециклиран.

След една седмица подготовка екип от 95 души започна на 12 септември да спуска плата от върха на Айфеловата кула. Опаковането на монумента продължи денонощно, за да е готово всичко до деня на откриването.

Не всички приемат еднозначно проекта. Преди дни във в. "Монд" архитектът Карло Рати, приятел на Кристо, призова да бъде изоставена "естетиката на опаковането", защото тя е прахосническа.

"Предлагам да спре опаковането на Триумфалната арка по природозащитни и интелектуални причини. Ако мислим за околната среда, можем ли да си позволим да прахосаме 25 000 кв. м плат заради опаковането на един паметник? Модната индустрия е отговорна за 10 процента от световните парникови емисии" - смята той.