В новия епизод на Z-Каст ви срещаме с един от наградените на тазгодишния конкурс за млади учени на Европейския съюз EUCYS - Теодор Кирилов.

Теодор е ученик в Софийската математическа гимназия, сега започва последния си 12 клас, но вече е и носител на специалната награда на Eвропейския център за синхротронна радиация. Той и трима негови колеги - ученици и студенти от България - взеха рекорден брой награди на конкурса, провеждан тази година в Саламанка, Испания.

Теодор е разработил софтуерни инструменти за изследване на ДНК репликация, които и в момента се ползват активно в Института по Молекулярна Биология на БАН. Той ни разказа за своя мултидисциплинарен проект, сподели и ценни съвети за по-младите от него, които искат да се занимават с наука в България.

"Ако проявяват интерес да се занимават с научни разработки, редно е да се свържат с научни институции, които да им предложат проекти, по които да работят - и много институти няма да им откажат. Да имат смелост да се занимават с такъв тип разработки", коментира той.

Пълното интервю с Теодор Кирилов чуйте в новия, 48-ми епизод на Z-Каст:

 

Можете да слушате Z-Каст в SpotifyGoogle PodcastsTuneInApple Podcasts.