Четирима български младежи получиха награди на тазгодишното двойно издание на EUCYS - конкурсът за млади учени на Европейския съюз. Това е най-доброто представяне на наши представители от 1997 г. насам.

Виктор Колев и Йордан Цветков печелят първо и второ място за 2021 г и 2020 г съответно - тъй като конкурсът компенсира миналогодишната пандемична година.

Виктор Колев, вече студент в Станфорд, представя невронен пакет за решаване на широк спектър от логически задачи, кръстен Neural Abstract Reasoner. Абстрактното мислене е голямо предизвикателство дори за съвременните невронни мрежи, но се счита за ключов фактор в разработването на по-добър изкуствен интелект.

Йордан Цветков пък представя робот, върху който работи вече втора година, който се придвижва с иновативна походка, базирана на невронни мрежи със синусоидална активация и крайници със специфични хватателни способности. Десетилетие след като Айзък Азимов мислеше, че ще имаме масово роботи-помощници, тяхното придвижване продължава да е едно от най-сериозните предвизвикателства в роботиката. Йордан учи в университета на Единбург и е стажант в лабораторията на проф. Субраманиан Рамамурти, специалист не само по роботика, но и по машинно учене.

Христо Тодоров печели наградата на Swiss Youth Talent Forum с разработката си, изследваща възможностите за противникови атаки към невронните мрежи. Проектът може да позволи по-точно трениране и по-добре изследване на устойчивостта на невронните мрежи. Той е разработен под ръководството на Кристиян Георгиев, участник в EUCYS от 2015 г. и един от менторите в Ученическия институт по математика и информатика. Христо Тодоров е още ученик - в ПМГ "Проф. Емануил Иванов", Кюстендил.

Теодор Кирилов се отличава с разработката си на софтуерни инструменти за изследване на ДНК репликация, с които печели наградата на Европейски център за синхротронна радиация, една от трите лаборатории на света, в която се произвежда синхротронно лъчение. Той развива проекта си в Института по Молекулярна Биология на БАН, където неговият софтуер се използва активно. Теодор все още е ученик в СМГ „Паисий Хилендарски“.

Селекцията на българските участници става всяка година с националния конкурс "Млади Таланти", организиран съвместно от МОН и Института по математика и информатика към БАН. Подготовката се организира от тях и е частично финансирана по програма "Образование с наука".

Конкурсът EUCYS е вече с над 30 годишна история - ЕК поставя неговото начало е през 1989 г. Следващата година състезанието ще се организира в Европейският град на науката за 2022 г - Лайдън, Нидерландия.