Пленумът на Висшия съдебен съвет днес прие един от вариантите, предложени от съдиите в Съвета. На 30 септември висшият кадрови орган на съдебната система ще открие процедурата за нов председател на Върховния касационен съд (ВКС), а самият избор ще бъде на 14 януари 2022 г. Това реши днес в 22-членният (в момента) Пленум, като одобри времевия график за провеждането на процедурата.

Правният сайт "Лекс" разказва, че според приетата хронограма номинации ще се правят на заседанията на ВСС на 7, 14, 21 и 28 октомври.

До 11 ноември кандидатите ще трябва да представят необходимите документи, а до 6 януари 2022 г. пък ще се приемат въпроси и становища към номинираните.

Както е известно, мандатът на Лозан Панов изтича на 10 февруари 2022 г.

Преди заседанието на пленума днес правосъдният министър Янаки Стоилов каза, че единственият проблем с графика е, че дава много малко време за евентуална реакция на президента да върне указа за избора.

„Няма проблем с графика, освен това че твърде малко е времето между решението и крайния срок, в който трябва да започне дейността на новия председател. Ако има някакви възражения по кандидатурата от страна на президента, твърде много се скъсява времето за това“, каза Стоилов, цитиран от "Лекс".

Той коментира и подписката на съдии, които поискаха оставките на четирима свои представители в Съдийската колегия на ВСС. Според правосъдния министър евентуалното оттегляне на тези членове на съвета би делегитимирало състава на ВСС преди избора на председател на ВКС.

"Затова всяко едно действие трябва да бъде преценено така, че да не обезсмисля дискусията и да не улеснява този избор във ВСС.

Що се отнася до кандидатите, според мен е ясно, че те трябва да имат високи професионални резултати и интегритет, достатъчно способност да отстояват независимостта на съда и да бъдат последователни в своите действия. Второто в тези условия в някои случаи дори е по-важно и това трябва да бъдат изискванията на всички, които трябва да правят оценката“, заяви още Стоилов и обясни какъв според него трябва да е профилът на бъдещия председател на ВКС:

„Човек, който има солидна професионална биография, който е в състояние да действа едновременно като представител на съдийската общност и заедно с това да отстоява независимостта на съда и да проявява този характер, който не означава да се противопоставя на другите клонове на съдебната власт или на другите власти, но наистина да повиши доверието в съдебната система“.

Както Клуб Z писа, във вторник на редовен брифинг Стоилов посочи, че няма да се възползва от правото си да предлага кандидат за ВКС. Освен ако не се появял такъв - одобряван от обществото и юридическата общност, който обаче да не попадне сред номинираните от Съвета.