Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

"Самоцелно аз нямам амбиция да предлагам кандидатура – въпреки че имам такова право."

Така отговори правосъдният министър Янаки Стоилов днес на въпрос - ще участва ли с предложение в откриващата се процедура за председател на ВКС (от днес във ВСС започва одобряването на правилата, а мандатът на Лозан Панов изтича на 10 февруари 2022 г., б.р.).

Той обаче си остави вратичка, че "би се ангажирал", ако се предлагат неподходящи кандидати, а в обществото и сред юристите има и други подкрепени, но те не стигат до ВСС.

"Но не искам и да влизам в капан – някой да твърди, че изпълнителната власт иска да овладее ръководството на ВКС."

Той обяви, че е "наясно с мнозинствата" и че е "излишно да се легитимират нечии други действия".

Министерството на правосъдието след години за пръв път има регистър с имотите си. Оказало се, че има терени, които от години се ползват и дори са преотдавани от частници - без никакво правно основание. Те не плащат наем. Такъв бил случаят в Каварна, където се преговаря с областния управител, но досега е направена една... работна група.

Това бе само един от пунктовете в отчета днес на Янаки Стоилов, който очерта и какви ще са следващите стъпки на МП след подписването на новото служебно правителство.

 Една от основните цели е подобряване на стопанисването на държавното имущество, включително в печалноизвестното "Държавно предприятие фонд "Затворно дело", откъдето зависят и поръчките за затворите.

Стоилов даде пример, че на външни правни кантори са плащани (без особен резултат) хонорари за процесуално представителство по дела, както и за анализ на нормативната уредба и юридическата правоспособност - 140 000 лв.

Стоилов отчете още, че вписването на сдеките в Имотния регистър вече става без забавяне, т. е. - в 1 най-много 2 дни, което рязко намалява възможностите за имотни измами.

Наваксва се и с внасянето на финансовите отчети на търговските дружества - проблем, който той е посочвал на всеки един от предишните си брифинги.

Стоилов посочи още, че тепърва неговият екип ще заработи по създаването на регистър по несъстоятелността – който се очаква да бъде готов към края на януари 2022 г., като се обедини информацията, която сега се съдържа в МП и Агенцията по вписванията.

Успехи той отчете и в ускоряване на процедурата по придобиване на българско гражданство.

"За 3 месеца 7600 лица са обслужени, като са получили удостоверения. Тове е с около 5500 повече от лицата за цялата 2020 г. Премахнати са посредниците, стремим се за подобряване на взаимодествието с ДАБЧ", каза Стоилов.

(Бел. ред на Клуб Z - преди време Държавната агенция за българите в чужбина бе описана буквално като корупционна дупка, където мюсюлмани от Босна или Албания взимат без проблем български документи, а удостоверенията на "нормално" чакащите се бавят с години б.р.).

В законовите си ходове, министърът даде пример с анализа, който е направен на Специализираната прокуратура. (Екипът на МП прати свой анализ в отишлия си 46-и парламент, а не конкретни предложения за законови изменения, б.р.).

Стоилов обаче специално подчерта, че предлага по-гъвкав начин на премахване на спецсъда и прокуратурата, който сега ще бъде отразен в законопроект, "така че да се запазят положителните страни на специализираното правосъдие със създаване на съответни отделения и отдели в апелативните райони".

(Както е известно, обратно на твърденията на Иван Гешев и прилежащите "медии", МП винаги е предлагало специализиране на прокурори и съдии в 5-те апелативни района, които да поемат досегашните дела на спецпрокуратурата и съда. Никога не е ставало въпрос в предложенията на Стоилов тези сложни дела да отидат в "районния съд, където всички се познават", както твърди главният прокурор, б.р.)

Министърът обеща още проект за законови промени за премахване на злоупотребите с възлагане на "инхаус" дейности. 

Правосъдният министър даде пример и че има нужда от промени в подзаконови нормативни актове - например. Правилник около Бюрото по защита или за последствията от решенията по закона "Магнитски" в САЩ (там в момента има правен вакуум, б.р.).

"Ще продължим да работим професионално, почтено, последователно", каза още Стоилов.

И дори призова журналистите, ако имат сигнали за злоупотреби, да подават.

Коментари

Ма чакай сега

Лозко кога ще го шкартират, та паважът се вълнува толкова?

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.