"Самоцелно аз нямам амбиция да предлагам кандидатура – въпреки че имам такова право."

Така отговори правосъдният министър Янаки Стоилов днес на въпрос - ще участва ли с предложение в откриващата се процедура за председател на ВКС (от днес във ВСС започва одобряването на правилата, а мандатът на Лозан Панов изтича на 10 февруари 2022 г., б.р.).

Той обаче си остави вратичка, че "би се ангажирал", ако се предлагат неподходящи кандидати, а в обществото и сред юристите има и други подкрепени, но те не стигат до ВСС.

"Но не искам и да влизам в капан – някой да твърди, че изпълнителната власт иска да овладее ръководството на ВКС."

Той обяви, че е "наясно с мнозинствата" и че е "излишно да се легитимират нечии други действия".

Министерството на правосъдието след години за пръв път има регистър с имотите си. Оказало се, че има терени, които от години се ползват и дори са преотдавани от частници - без никакво правно основание. Те не плащат наем. Такъв бил случаят в Каварна, където се преговаря с областния управител, но досега е направена една... работна група.

Това бе само един от пунктовете в отчета днес на Янаки Стоилов, който очерта и какви ще са следващите стъпки на МП след подписването на новото служебно правителство.

 Една от основните цели е подобряване на стопанисването на държавното имущество, включително в печалноизвестното "Държавно предприятие фонд "Затворно дело", откъдето зависят и поръчките за затворите.

Стоилов даде пример, че на външни правни кантори са плащани (без особен резултат) хонорари за процесуално представителство по дела, както и за анализ на нормативната уредба и юридическата правоспособност - 140 000 лв.

Стоилов отчете още, че вписването на сдеките в Имотния регистър вече става без забавяне, т. е. - в 1 най-много 2 дни, което рязко намалява възможностите за имотни измами.

Наваксва се и с внасянето на финансовите отчети на търговските дружества - проблем, който той е посочвал на всеки един от предишните си брифинги.

Стоилов посочи още, че тепърва неговият екип ще заработи по създаването на регистър по несъстоятелността – който се очаква да бъде готов към края на януари 2022 г., като се обедини информацията, която сега се съдържа в МП и Агенцията по вписванията.

Успехи той отчете и в ускоряване на процедурата по придобиване на българско гражданство.

"За 3 месеца 7600 лица са обслужени, като са получили удостоверения. Тове е с около 5500 повече от лицата за цялата 2020 г. Премахнати са посредниците, стремим се за подобряване на взаимодествието с ДАБЧ", каза Стоилов.

(Бел. ред на Клуб Z - преди време Държавната агенция за българите в чужбина бе описана буквално като корупционна дупка, където мюсюлмани от Босна или Албания взимат без проблем български документи, а удостоверенията на "нормално" чакащите се бавят с години б.р.).

В законовите си ходове, министърът даде пример с анализа, който е направен на Специализираната прокуратура. (Екипът на МП прати свой анализ в отишлия си 46-и парламент, а не конкретни предложения за законови изменения, б.р.).

Стоилов обаче специално подчерта, че предлага по-гъвкав начин на премахване на спецсъда и прокуратурата, който сега ще бъде отразен в законопроект, "така че да се запазят положителните страни на специализираното правосъдие със създаване на съответни отделения и отдели в апелативните райони".

(Както е известно, обратно на твърденията на Иван Гешев и прилежащите "медии", МП винаги е предлагало специализиране на прокурори и съдии в 5-те апелативни района, които да поемат досегашните дела на спецпрокуратурата и съда. Никога не е ставало въпрос в предложенията на Стоилов тези сложни дела да отидат в "районния съд, където всички се познават", както твърди главният прокурор, б.р.)

Министърът обеща още проект за законови промени за премахване на злоупотребите с възлагане на "инхаус" дейности. 

Правосъдният министър даде пример и че има нужда от промени в подзаконови нормативни актове - например. Правилник около Бюрото по защита или за последствията от решенията по закона "Магнитски" в САЩ (там в момента има правен вакуум, б.р.).

"Ще продължим да работим професионално, почтено, последователно", каза още Стоилов.

И дори призова журналистите, ако имат сигнали за злоупотреби, да подават.