Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Президентът Румен Радев не беше много активен по отношение на съдебната реформа, докато не се оказа лично засегнат от "преторианската гвардия на Гешев". Това припомни пред бТВ председателят на Върховния касаиционен съд (ВКС) Лозан Панов.

"Управляващите мислят за съдебната система тогава, когато отидат в опозиция. Тогава на тях им трябва една независима съдебна система. Не очаквайте, че ще посоча своя наследник, както го направи господин Цацаров за господин Гешев.

Тук обаче трябва да кажем и няколко думи за споделената роля на президентството. Спомняте ли си "Цумгейт"? Тогава имаше пълни основания да се търси отговорност на господин Цацаров като главен прокурор на Република България. Припомнете си, тогава той каза: "Крамолите във Висшия съдебен съвет не са дневния ред на България".

Всъщност години по-късно се оказа, че дневният ред на ВСС стана и дневен ред на страната с избора на главния прокурор. Ето защо казах и вече няколко пъти - не вярвам в месиите, защото преди да вдигнеш юмрук, не съм чул той да е имал някакво изявление, което да е насочено към господин Цацаров.

Ролята на президента не е да гледа отстрани. Всъщност президентът изживя своя конституционен катарзис тогава, когато преторианската гвардия на Гешев почука на неговата врата и влезе в президентството. И още нещо - бяха се провели дебати за промяна на Конституцията, дебати за правомощията на главния прокурор. Докъде стигнаха те? В настоящия момент нищо не се е променило".

Това каза Панов. Той отрече слуховете, че ще бъде кандидат за президент на "Демократична България".

"С начина, по който се изразявам, различното мнение, което отстоявам, не съм убеден, че съм атрактивен за която и да е политическа формация", заяви Панов.

Панов заяви, че няма да номинира никого за свой наследник във ВКС (неговият мандат изтича на 10 февруари, а на практика днес стартира процедурата за "наследник" на поста - б.р.),

"Няма да номинирам никого, защото смятам, че със самата моя номинация това ще минира неговия избор, предвид конфигурацията на Висшия съдебен съвет. Това обаче, което мисля и е важно - да се видят кои ще бъдат кандидатите. И когато се видят кои ще бъдат кандидатите, нямайте никакво съмнение, че аз ще кажа своето мнение и ще изразя своето становище", каза Панов.

На въпрос дали би подкрепил кандидатурата на Георги Чолаков той отговори:

"Ако погледнете на сайта на ВАС, ще видите, че той трудно в момента, в който се пенсионира, ще събере данни за своя стаж. Не бих подкрепил една такава кандидатура".

Коментари

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.