Въпреки десетките спекулации коя ще е кандидат-президентската двойка на ГЕРБ, партията на Бойко Борисов все още няма решение кого ще издигне, научи Клуб Z.

Партийните структури в цялата страна имат срок до утре да приемат номинации от членовете си както за кандидат-президент, така и за депутати от съответния район. Същевременно в централата на ГЕРБ все повече се обединяват около мнението, че е най-добре кандидатът да е партиен. Естествено, никой не смее да предложи на Борисов той да се впусне лично в битката, както бе обещал тържествено в тв интервюта и преди пет години, и преди десет години. 

Най-споменаваното име в социалните мрежи - на уволнения от “Пирогов” проф. Асен Балтов, не е било вариант за кандидат-президент, посочват източници от бившите управляващи и дори намекнаха, че той би се впуснал в битката за кмет на София, за където в партията смятат, че е подходящ, зам.-кметът Мирослав Боршош. 

Имало е предварителни сондажи да бъде издигнат деканът на Юридическия факултет на СУ проф. Даниел Вълчев, но той е отказал. Не желае да влиза в политиката и друг професор - Венцислав Мутафчийски. 

Измежду ярките фигури в ГЕРБ големи шансове да бъдат издигнати за президент имат двамата заместници на Борисов - бившите му министри Томислав Дончев и Даниел Митов, както и кметът на Бургас Димитър Николов. 

Най-споменаваното име за кандидат-вицепрезидент засега е на бившият външен министър Екатерина Захариева.

Шансовете партийна кандидатура на ГЕРБ да успее са ниски, като вероятно тя би разчитала още и на гласовете на ДПС. Както ГЕРБ, така и ДБ все още не са обявили кандидатите си за президентските избори и това стопява шансовете да се наложи силна обществена фигура, която да бъде антипод на Румен Радев.