Новата формация около Петков и Василев набира 9% подкрепа от гласуващите. ГЕРБ си връща първото място със сериозна преднина пред конкурента за второто място. 43% от всички интервюирани смятат, че „Има такъв народ" носи най-голяма отговорност, че не се състави кабинет.

Това показва проучване, направено през септември от социологическа агенция „Тренд“ по поръчка на „24 часа“. То регистрира рекордно ниска, за последните няколко години, оценка за работата на парламента. Само 12% от всички интервюирани имат положително мнение за дейността на последното Народно събрание, докато 77% дават отрицателна оценка.

Пълен размер

„Отчитаме и лека ерозия в подкрепата спрямо служебното правителство и президента. 35% оценяват положително работата на кабинета, докато 44% са на обратното мнение. Положителната оценка е с 5% по-ниска от предходния месец“, се казва в анализа на агенцията.

Пълен размер

 

Работата на президентската институция е оценена положително от 46%, докато 35% дават отрицателна оценка.

Пълен размер

„Дебатът за отговорността за провала при съставяне на редовно правителство се превърна в основен в последните седмици. По тази причина решихме да тестваме общественото възприятие за това кой е отговорен за неуспеха. 43% от всички интервюирани са на мнение, че „Има такъв народ" носи най-голяма отговорност за това, че не се състави кабинет, като опцията събира в пъти повече посочвания от останалите – ГЕРБ (11%), Демократична България (8%), БСП (5%), Изправи се! Ние идваме! (3%) и ДПС (1%)“, се казва в анализа на „Тренд“

Пълен размер

„Теренът на проучването беше осъществен в момент, в който политическият проект на Кирил Петков и Асен Василев не беше обявен официално, но имаше ясни знаци в посока на неговата реализация. Именно поради тази причина си позволихме да заложим два варианта в предоставения списък с формации на всеки респондент. Там заложихме един списък без формация около Кирил Петков и Асен Василев и втори с тяхно присъствие“, обясняват от социологическата агенция.

И публикуват резултатите от списъка, в който те присъстват, поради официалното обявяване на двамата бивши служебни министри, че ще участват на предстоящите парламентарни избори.

„Правим уговорката, че респондентите са били поставени в ситуация да отговарят за хипотетична политическа формация и може да се очаква динамика в следващите седмици, след като този политически проект добие по-ясен образ“, се казва в анализа.

Пълен размер

Моментната електорална снимка сред деклариращите, че ще гласуват на предстоящите избори, сочи отчетливо лидерско място на ГЕРБ с 24.4% - със 7% повече от втория "Има такъв народ".

По-надолу могат да се очертаят най-общо три групи формации според тяхната електорална тежест. Първата група е тази на „Има такъв народ" (17.5%) и БСП (16.6%). Като втора група се очертават ДПС (9.3%), формация около Петков и Василев (9.1%) и Демократична България (8.5%). В трета група, която остава под парламентарната бариера, но с резултат над 1% се включват „Изправи се! Ние идваме" (3.8%), Възраждане (2.9%) и ВМРО (2.2%).

53% от всички интервюирани декларират, че ще упражнят правото си на глас на предстоящите парламентарни избори.

Изследването е направено от социологическа агенция "Тренд" по поръчка на "24 часа" чрез 1012 ефективни интервюта с респонденти на възраст 18+ г. Представително е за пълнолетното население на страната. Методът е на пряко полустандартизирано интервю "лице в лице" с таблет. Период на провеждане: 8-15 септември 2021 г. Максимално допустима стохастична грешка: ± 3.1%