Мандатоносителите на новия политически проект "Продължаваме промяната" (ПП) на Кирил Петков и Асен Василев вече са ясни - това са партиите “Волт” на Настимир Ананиев и “Средна европейска класа” на Константин Бачийски. Ананиев съобщи по-рано днес за своето сдружаване с проекта на двамата бивши служебни министри, а пресофисът на Петков и Василев потвърди информацията и разкри втората им "ракета-носител".

Коалицията, както настояват от "Продължаваме промяната", ще носи тяхното име. Представляващи коалицията са Кирил Петков и Асен Василев.

"Коалицията се обединява около идеята за продължаване на промяната в управлението на държавата, следвайки принципите на нулева корупция и спиране на изтичането на държавен ресурс по непрозрачен начин. Основните цели на коалицията са създаването на икономическа среда, която да подпомага свободното развитие на малкия и среден бизнес, привличането на стратегически, високотехнологични инвестиции, справедливо и балансирано разпределение на средствата на държавата и върховенство на закона. Приоритет за обединението ще бъдат инвестициите в качествено образование, развитие на по-добро и достъпно здравеопазване, модерна инфраструктура и социална политика, осигуряваща достойни доходи на възрастните хора.

Разговори за присъединяване към коалицията се водят и с други партии, които биха припознали основните политически цели и приоритети на „Продължаваме Промяната“ и са готови да спазват заложените в споразумението принципи", пише в съобщението на “Продължаваме промяната”.

От "Волт" не са имали никакви условия - пари или места в листите. Доволни са от това, че от ПП търсят почтени хора.

"Хората, които искат да работят за България. Мисля, че ние във "Волт" имаме много такива хора, които могат да се включат и да помогнат за този проект и се радвам, че можем да работим с хора, които са близки до профила, който е и наш профил", коментира Ананиев.

Става ясно, че от "Волт" все пак ще предложат свои хора за листите, които ще бъдат проверени дали отговарят на условията на Петков и Василев, и ще бъде решено на коалиционен съвет "кой къде ще участва". Той не коментира с кои други партии преговаря дуото.

Настимир Ананиев е един от учредителите на "Движение България на гражданите" през 2012 г., а през 2014 г. влезе като депутат в Народното събрание като част от коалицията "Реформаторски блок". През 2017 г. напусна ДБГ, година по-късно създаде "Волт" с други остатъци от бившата партия на Меглена Кунева. На последния парламентарен вот "Волт" подкрепи "Изправи се, БГ! Ние идваме!", но нямаше свои представители в Народното събрание и оттегли подкрепата си от формацията в последните дни на 46-ото НС.

Партия „Средна европейска класа“ е създадена в Бургас през 2007 г. През 2017 г. бе част от коалиция "Обединени патриоти", но без да има свои депутати или да бъде част от изпълнителната власт. През 2020 г. партията напусна "патриотите" и се включи към друга консервативна формация - Национално обединение на десницата, в ядрото на която беше КОД на Петър Москов. Към момента СЕК има общински съветници, като най-силното присъствие е в общинския съвет в Бургас, където е трета политическа сила. Начело на партията стои Константин Бачийски, който поведе началото на истинската война срещу беззаконията в парк „Росенец“.