Бившите служебни министри Кирил Петков и Асен Василев преговарят с поне 7-8 партии за явяване на предстоящите парламентарни избори. В следващия парламент ще има над 121 депутати от коалицията на почтените. Бъдещата им формация "Продължаваме промяната" не е президентска партия, а финансирането ѝ ще бъде чисто и прозрачно, само от дружества, които не очакват след това отплата във вид на обществени поръчки. Двамата са готови да преговарят за бъдещо коалиционно управление с партии от целия политически спектър, стига да изповядват сходни ценности по отношение на данъците, образованието, здравеопазването и инфраструктурата. И още: двамата и екипът им са ваксинирани срещу COVID-19. Подкрепят Радев за втори мандат, Петков вече не е канадски гражданин. И не ги е страх... 

Това са само част от акцентите от първата пресконференция на Петков и Василев. Следват подробностите.

„С днешното събиране искаме да кажем, че промяната продължава. През последните четири месеца вие всички знаете какво означава това“,  каза Кирил Петков при официалното представяне пред медиите на новия политически проект „Продължаваме промяната“.

Той изреди някои от целите, които са си поставили в предишното служебно правителство: ББР, грижа за малките и средни предприятия, високотехнологични инвестиции, "цялото благоденствие, когато се събере, да се раздели справедливо". 

"Вие ни познавате. Не включваме нищо ново. Искаме да продължим тези четири месеца в четири години. Разбрахме и се показа, че не е важно дали си ляв или десен. Важното е дали си почтен. Това е огромният приоритет. И ние сме тук, за да работим с почтените хора", добави Петков.

Първият критерий за хората, с които бившите министри ще работят, е да имат успешна кариера, приоритет №2 - да не са били в повече от една партия, да няма скандали около тях и всеки от тях да подпише договор за почтеност. Няма да има банкова тайна, няма да имат скрити пари.

Петков остави сами да се представят част от членовете на екипа на бъдещата формация.

Кой влиза в листите

В листата ще влязат участниците в спонсорираните от Петков и Василев „Харвардски курсове“ в Софийския университет. 

671 човека са минали през програмата – има хора от цялата страна. Това ни е първата група, с която ще започнем, каза Петков. И припомни, че всяка година от 2007-а насам двамата с Василев са я финансирали с по 5000 долара.

"На никого от листите няма да крадем, няма да има никакви задкулисни уговорки", зарече се бившият икономически министър.

Той разказа, че един ден седял осем часа в парламента и гледал цялата зала.

"Вдясно имаше хора, с които можем да работим, в средата имаше тук-таме хора, с които мога да работя, а отляво също виждам такива. Не е важно колко и къде седят, важно е да напълним парламента с хора, които не са платени, не са финансирани, а са почтени", каза Петков.

Уточни и, че харесвал много депутати отдясно, а отляво отличи персонално Крум Зарков.

Двамата бивши служебни министри щели да се явят в бъдещите листи на формацията като кандидат-депутати.

Помолени да изброят някои от важните си качества Петков заяви:

"Не ни е страх! Просто не ни е страх."

Пари има достатъчно, няма почтеност

„В какво вярваме и за каква България се борим. Истината е, че данъците в България са достатъчно високи, те няма нужда да се пипат. Има достатъчно постъпления в хазната, за да имаме добро образование, здравеопазване... Но всички контролни механизми са изключени. Ние плащаме тройно и четворно. Ако започнем да плащаме истинската стойност, ще имаме успяваща държава. Това не е утопия“, каза Асен Василев.

Според него в държавата може да има равен старт за всички. Той даде пример със своето образование от езиковата гимназия в Хасково, която след като завършил, без никакви частни уроци, е постъпил в Харвард. И още петима души от същото училище са заминали в престижни университети на Запад. Посочи, че същото важи и за здравеопазването - целта е да не се налага да се лекуваме в чужбина.

"Истината е, че без да пипаме данъците, ако просто си съберем това, което е нужно и парите се харчат с грижа за хората, които ги ползват, ако спрем течовете, всичко това може да се случи. А това случи ли се, ще станат други две неща. Нашите бизнеси ще започнат да работят по-добре. И другото - ще видим все повече млади хора, които ще започнат да се връщат тук. Защото истината е, че на всички нас България ни е мила. Всички сме живели в чужбина, аз съм живял десет години. Но тук ми харесва най-много", каза бившият финансов министър.

Той посочи, че много хора са живели в чужбина, но България им липсва и много искат да се върнат. 

Според него, ако си оправим инфраструктурата и държавата, ще можем да се гордеем с нея. Това "не могат да го направят един, двама или 7-8 човека, можем да го направим само всички заедно".

Кирил Петков предупреди за очаквани компромати.

„В следващите 60 дни ще чуете ужасяващи неща за нас. Никой освен нашия екип не е дал право на някого да говори от наше име. Хората, с които ще осъществяваме програмата, ще говорим лично ние. Имаме смелостта, имаме отбора, ще го направим“, каза той.

За президента

„За президента – това не е президентска партия. Ние много го харесваме, той ни каза  - имате пълна свобода на действие. Не сме получили един телефонен разговор да каже: не правете това, или назначете този. Не, даде ни пълна свобода“, каза Петков.

Макар да твърдят, че "Продължаваме промяната" не е президентска партия, двамата бивши служебни министри подкрепят Румен Радев за втори мандат на "Дондуков" 2.

Много уважаваме президента и той представлява нашите ценности, но по никакъв начин това не е негова партия, повтори Петков.

А по повод слуховете с кого и за кого работят, обявиха, че в момента чували най-различни неща, че някой събира пари от тяхно име, че предлага различни неща - имало такива случаи във Варна и във Видин.

„Вярвайте на нас, ще бъдем отворени и комуникативни, ще ви казваме какво се случва, когато го знаем. Тук сме само с една цел: да работим за България, колкото и клиширано да звучи. Наистина повярвахме, че единственият начин да направим промянате е  отвътре“, добави Петков.

Идеята за влизане в политиката се зароди, когато започнах да работя с 46-ия парламент – видях желание нещо да се промени, а от друга страна – невъзможност да се продължи и да се направи нещо, каза Асен Василев.

В този момент си говорили с Петков, че трябва да направят партия, защото България е парламентарна република и това е начинът. В момента, в който обявили, че искат да влязат в политиката, безброй партии се предложили за мандатоносители. Партия МИР не била от тях, Василев нарече подобно твърдение "спекулации".

С кого на изборите?

Преговори се водели със 7-8 партии, но Василев не пожела да ги обяви. Вероятно щели да се явят като коалиция на изборите.

По-късно Петков уточни, че критерият, по който избират формациите, с които разговарят е: да не искат пари и да не искат места в листите.

„Както видяхте, успяхме да прокараме бюджет без нито един депутат. Готови сме да работим с всички, които споделят принципите, които изложихме. Следващото правителство ще бъде коалиционно“, добави Василев.

„Ще се явим сами с партия с наши листи, но бихме се радвали да говорим с формации, с които имаме общи ценности, за бъдеща коалиция след изборите“, обяви Петков. Той обясни, че с ИТН имали доста ползотворна работа, но за съжаление не с цялата формация, а само с няколко техни депутати. Все пак Петков обяви, че всеки трябва да отговаря за себе си. 

„Там има не един и двама човека, с които с удоволствие бих продължил да работя“, каза той.

Василев добави, че са отворени за разговори с партии, с които имат сходни ценности – да не искат увеличаване на данъците, но и и да не се гонят някакви екстремни неща като нулеви дефицити. И още да държат на промени в образованието, здравеопазването, инфраструктурата.

"В следващия парламент ще има над 121 депутати от коалиция на почтените", каза Петков.

Заедно с всички партии, които са готови да работят с "Продължаваме промяната" и споделят целите ѝ, той е убеден, че ще има достатъчно народни представители за стабилно правителство. 

„Как да ви кажем с кого ще управляваме, като не знам какво ще се случи на изборите?“, попита Василев.

Финансирането

Всичките пари ще са чисти и прозрачни, няма да приемаме пари, които не знаем откъде са, каза Петков. Ще се взимат средства от фирми, които искат да са дарители, без да очакват да получават обществени поръчки.

"Те винаги са първите хора, които тръгват при всички политически партии. От нас няма да имат. Всеки един от тях, който иска да ни даде средства, ще приемаме пари, които са чисти и са без цена. България е седем милиона човека, всички се познаваме, репутацията бързо ходи по хората, ще сме много избирателни, кога и защо получаваме нечия подкрепа", добави бившият икономически министър.

Всеки може да контактува с медиите, както иска, обяви Василев, на никого не е забранявано да комуникира с журналисти.

Канадското гражданство

Кирил Петков съобщи, че на 21 април е подал всички документи за отказ от канадско гражданство, а на 20 август са го уведомили, че всички документи за приетия му отказ, го чакат в Букурещ. Не е отишъл дотам, за да ги вземе, защото не е имал време, имал е много работа като министър.

Всички сме ваксинирани

Аз съм ваксиниран, Кирил е ваксиниран, всичките ни колеги са ваксинирани, обясни Василев. Това е въпрос на избор, каза и Кирил Петков.

...

Тук можете да видите пълния запис на брифинга: