Националният осигурителен институт (НОИ) обяви, че започва служебно преизчисление на пенсиите съгласно гласуваната от парламента актуализация на бюджета. 

Промяната засяга две групи пенсии - първите са на 172 000 души, родени след 1959 г. и начална дата на пенсията преди 31 август т.г., които използват намален коефициент за сметка на осигуряване във втория стълб - универсален пенсионен фонд. 

“Ефектът от преизчисляването на всяка пенсия е строго индивидуален и зависи пряко от осигурителната история на лицето и конкретните периоди на осигуряването му”, казват от НОИ.

Пенсионерите вече няма нужда да подават заявления за преизчисление на пенсиите. 

Ще бъдат преизчислени служебно и социалните пенсии за инвалидност. Техният размер се определя като процент от размера на социалната пенсия за старост и именно този процент се повишава от посочената дата. При пенсиите на лицата с над 90 на сто трайно намалена работоспособност/вид и степен на увреждане увеличението е от 120 на 135 на сто от размера на социалната пенсия за старост, а при тези с трайно намалена работоспособност/вид и степен на увреждане между 71 и 90 на сто – от 110 на 125 на сто. В резултат на промяната пенсиите за първата група лица се определя в размер 200,76 лв. (при 178,45 лв. до изменението), а за втората група лица – в размер 185,89 лв. (при 163,58 лв. до изменението).


Разликата между получавания до преизчисляването размер на пенсиите и новия преизчислен размер ще бъде изплатена на правоимащите пенсионери с пенсиите им за ноември 2021 г.