Пари за добавките и увеличението на пенсиите има, вече са осигурени. Това обяви пред bTV вицепремиерът и служебен министър на труда и социалната политика Гълъб Донев.  Той увери, че добавката от 120 лв. към пенсиите за октомври, ноември и декември е гарантирана.

Според Донев няма никаква опасност актуализацията им да не се случи през декември, както е планирано в бюджета. Социалният министър подчерта, че направените промени за преизчисляването влизат трайно, защото са в Кодекса за социално осигуряване и не са обвързани с Бюджет 2021.

"Актуализацията е така пресметната, че ако от 1 януари има антикризисни добавки към пенсиите, да се получи горе-долу балансиране на тези 120 лв. При вдигане на минималните размери на пенсиите, без да се спазват принципите, които са заложени в Кодекса за социално осигуряване, се получава компресиране на размерите на пенсиите. Така минималните догонват средните", обясни министърът.

По отношение на критиката, че преизчисляването на пенсиите не е работа на служебния кабинет, Донев заяви, че те са влезли в управлението със заявка за повишаване на доходите на възрастните. 

Социалният министър посочи, че още от октомври работещите жени в майчинство ще получат увеличението за втората година, като промяната ще залегне трайно, а няма да бъде само до края на годината.

В същото време Донев напомни, че тези пари не стимулират връщането на майките на работните им места и така страда икономиката. Потвърди и че родното обезщетение за майчинство е едно от най-дългите в света - цели 410 дни. 

Донев съобщи и че за юни и юли на бизнеса са изплатени 120 млн. лв. по мярката 60/40, а парите за август предстои да се преведат. Очакванията са добавката да остане в сила поне до края на годината.