Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

 

Пари за добавките и увеличението на пенсиите има, вече са осигурени. Това обяви пред bTV вицепремиерът и служебен министър на труда и социалната политика Гълъб Донев.  Той увери, че добавката от 120 лв. към пенсиите за октомври, ноември и декември е гарантирана.

Според Донев няма никаква опасност актуализацията им да не се случи през декември, както е планирано в бюджета. Социалният министър подчерта, че направените промени за преизчисляването влизат трайно, защото са в Кодекса за социално осигуряване и не са обвързани с Бюджет 2021.

"Актуализацията е така пресметната, че ако от 1 януари има антикризисни добавки към пенсиите, да се получи горе-долу балансиране на тези 120 лв. При вдигане на минималните размери на пенсиите, без да се спазват принципите, които са заложени в Кодекса за социално осигуряване, се получава компресиране на размерите на пенсиите. Така минималните догонват средните", обясни министърът.

По отношение на критиката, че преизчисляването на пенсиите не е работа на служебния кабинет, Донев заяви, че те са влезли в управлението със заявка за повишаване на доходите на възрастните. 

Социалният министър посочи, че още от октомври работещите жени в майчинство ще получат увеличението за втората година, като промяната ще залегне трайно, а няма да бъде само до края на годината.

В същото време Донев напомни, че тези пари не стимулират връщането на майките на работните им места и така страда икономиката. Потвърди и че родното обезщетение за майчинство е едно от най-дългите в света - цели 410 дни. 

Донев съобщи и че за юни и юли на бизнеса са изплатени 120 млн. лв. по мярката 60/40, а парите за август предстои да се преведат. Очакванията са добавката да остане в сила поне до края на годината.

Ключови думи

Коментари

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.