Пари за повишените пенсии ще има и догодина в хазната, затова не се налага да се вдигат данъци - това заяви финансовият министър Асен Василев в предаването “Панорама” на БНТ. Той спореше в ефир с Деница Сачева от ГЕРБ и Йордан Цонев от ДПС. 

“Актуализацията на бюджета бе направена като проект на 30 юли, без да е ясно какъв ще е животът на този парламент. Има много хаос в парламента, но надежда ми дава това, че и в момента продължава да се работи по закона за бюджета, а и вчера извадихме над 1 млн. пенсионери от бедност, помогнахме им да не умрат от глад. Това е голям успех за толково разпокъсан парламент - накрая въпреки скандалите се намери разум и всички бяха “за”, каза Василев. 

Има инфлация, има растеж на икономиката, но има и събираемост - истината е, че в момента в хазната има средства и може да се подпомогнат пенсионерите, здравеопазването и бизнеса в криза, каза още финансовият министър.

"Ние не харчим пари, които нямаме. Тези пари са изработени от бизнеса и хората”, каза финансовият министър. 

"Догодина в средносрочната прогноза са заложени разходи за пенсионерите от  1,8 млрд. лв., други 1,4 млрд. лв. за пътища, 3 млрд. лв. за COVID, като остават 3 млрд. лв. за допълнителни политики и след тях сме на дефицит от 3 на сто - напълно нормално според Маастрихтските критерии. И няма нужда да се пипат данъците”, заяви Асен Василев.

Когато спра да бъда финансов министър, ще си взема малко време и ще обмисля да вляза ли в партия, добави той.

Деница Сачева: ГЕРБ с два варианта за президент

"Ако изборите са 2 в 1, ще имаме партийна кандидатура за президент, ако не - независим кандидат”, каза в “Панорама” депутатката от ГЕРБ Деница Сачева. 

Тя се възползва от ефирното си време да разкритикува президента Румен Радев като разединител на нацията и виновен дори за слабия темп на ваксинация, защото не дал личен пример.

"Ако нещата ви се струват зле, ГЕРБ не е виновна за това. Половин милиард лева заминаха само за избори и за два парламента, които не свършиха кой знае какво. По времето на управлението на ГЕРБ се ваксинираха по 40 000 души на ден, Борисов има заслуги да имаме тези ваксини. Опитваме се да бъдем конструктивни, имаме достатъчно избиратели, на които да докажем, че знаем как да изведем страната от кризата”, заяви Сачева.

Йордан Цонев: Ние дадохме своя скромен принос Радев да стане президент, сега ще дадем своя скромен принос да не стане

"Трябва да оставим и в следващия парламент т.нар. партии на промяната да правят още безпомощни опити да правят правителство, да хвърлят страната в хаос. От трибуната се лее безотговорно слово, което разделя нацията. Понякога струи откровена глупост. А хората очакват правителство в следващия парламент, отговорно отношение”, заяви Йордан Цонев от ДПС.

Представителят на ДПС даде да се разбере, че партията и нейните избиратели не са простили на президента Румен Радев заради зададения въпрос към лидера на движението Мустафа Карадайъ коя е неговата родина.

"Един държавен глава трябва да държи сметка за рецепцията на думите си сред българския народ. Ти си държавен глава, да зададеш пред камерите този въпрос, който засяга патриотичните чувства на българските мюсюлмани? Те се гордеят, че са останали в България, когато ги прокудиха. Те избраха да останат в родината-майка, не в прародината си. Имаше много болка в СМС-ите на тези хора до нас, те гласуваха за този човек за президент. Но ще има последствия за българския президент, няма да го подкрепим. Ние дадохме своя скромен принос Радев да стане президент, сега ще дадем своя скромен принос да не стане”, заяви Йордан Цонев.