Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Над 40 евродепутати са изпратили писмо до Европейската комисия, в което настояват за бързо разследване на действията на „Газпром“ за потенциално нарушение на правилата за конкуренция.

Те се интересуват защо доставките намаляват, а цените се повишават.

Според евродепутатите руската компания притиска ЕС, за да даде по-бързо зелена светлина на „Северен поток 2“. За приключилото му  строителство „Газпром“ обяви преди седмица.

От ЕК потвърдиха, че са получили писмото, наблюдават ситуацията и ще отговорят в срок.

Говорителката Вивиан Лоонела допълни, че първо от „Газпром“ трябва да поискат одобрение за проекта от германския регулатор. След това този регулатор трябва да изпрати до ЕК проекторешението си. А Брюксел трябва да даде своето мнение в рамките на два месеца.

По време на причинената от пандемията карантина цените на тока са били рекордно ниски и е логично сега да се очаква повишение, поясни Лоонела. Според нея има редица фактори, които допринасят за това - като глобалното повишаване на търсенето на гориво и икономическото възстановяване, а в по-малка степен – поскъпването на квотите въглероден диоксид по Системата за търговия с емисии (СТЕ). Цените за производството на енергия от възобновяеми източници остават стабилни.

Стратегическият резерв на страните-членки от газ в момента е 71 на сто, отговори Лоонела на журналистически въпрос. Тя допълни, че за сравнение през последните 10 години по това време резервът е бил около 92 процента.

Коментари

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.