Над 40 евродепутати са изпратили писмо до Европейската комисия, в което настояват за бързо разследване на действията на „Газпром“ за потенциално нарушение на правилата за конкуренция.

Те се интересуват защо доставките намаляват, а цените се повишават.

Според евродепутатите руската компания притиска ЕС, за да даде по-бързо зелена светлина на „Северен поток 2“. За приключилото му  строителство „Газпром“ обяви преди седмица.

От ЕК потвърдиха, че са получили писмото, наблюдават ситуацията и ще отговорят в срок.

Говорителката Вивиан Лоонела допълни, че първо от „Газпром“ трябва да поискат одобрение за проекта от германския регулатор. След това този регулатор трябва да изпрати до ЕК проекторешението си. А Брюксел трябва да даде своето мнение в рамките на два месеца.

По време на причинената от пандемията карантина цените на тока са били рекордно ниски и е логично сега да се очаква повишение, поясни Лоонела. Според нея има редица фактори, които допринасят за това - като глобалното повишаване на търсенето на гориво и икономическото възстановяване, а в по-малка степен – поскъпването на квотите въглероден диоксид по Системата за търговия с емисии (СТЕ). Цените за производството на енергия от възобновяеми източници остават стабилни.

Стратегическият резерв на страните-членки от газ в момента е 71 на сто, отговори Лоонела на журналистически въпрос. Тя допълни, че за сравнение през последните 10 години по това време резервът е бил около 92 процента.