Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Новият военен пакт между Австралия, Великобритания и САЩ е поредното напомняне, че Европа има нужда от свой стълб в НАТО.

За да се изправят срещу новото си централно предизвикателство, което вече не е Русия, а Китай, САЩ търсят съюзи извън НАТО.

Можеше ли този троен съюз да бъде двоен - НАТО и Австралия? Ако можеше, щеше да стане, но очевидно Вашингтон не разчита на Европа, чиито главни сили - Германия и Франция (и не само те) - предпочитат диалога с Китай вместо конфронтацията с него.

В първата си стъпка AUUKUS (съкратеното название на съюза от Australia, UK and US) осуети договор за доставка на 12 френски подводници с конвенционално дизелово-електрическо задвижване за 90 милиарда австралийски долара (€56 млрд. , US$66 млрд.) на Австралия. Вместо тях тя ще се сдобие с американска технология да построи осем подводници с ядрено задвижване.

Това е нова пукнатина в НАТО, след тези, които Доналд Тръмп направи, защото един съюзник отнема мега сделка на друг с трета страна. Джо Байдън досега поправя отношенията с Европа само на думи. На дело той ги влошава още повече – и с хаотичното изтегляне от Афганистан, и с “ножа в гърба” на Франция. Цитатът е на външния ѝ министър Жан-Ив Льо Дриан.

Не е известно Великобритания и САЩ да са се консултирали със съюзниците си, преди да обявят индотихоокеанското си партньорство. По същия начин Турция не се консултира със съюзниците си, преди да нахлуе в Сирия и преди да прати войски в Либия, където някои държави от ЕС и НАТО също бяха ангажирани.

И Турция, и САЩ обаче имат вето в рамките на НАТО върху европейските решения в сферата на сигурността.

Европа има свои легитимни интереси по целия свят в не по-малка степен отколкото имат неевропейските ѝ съюзници в НАТО. Следователно тя трябва да може да решава самостоятелно – точно както тях – без да иска съгласието САЩ, Турция и Канада.

Коментари

Правилно

Европа да си защитава интересите. НАТО няма никакво участие в Централна Африка например, където са разположени хиляди френски войски, но никой не протестира против този факт. Франция винаги е била задно колело в пакта, и страната се завърна във военната организация на НАТО едва през 2009, сиреч след България. Останалите европейски страни са пародия на въоръжени сили до степен талибаните да са по-добре въоръжени. Затова ЕС да си гледа зелената сделка, джендърите и мигретата и да не се бута при мъжете.

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.