Австралия, САЩ и Великобритания обявиха, че влизат в стратегическо партньорство, включващо доставка на американски подводници с ядрено задвижване на Канбера. Във връзка с това Австралия прекрати мащабен договор за покупка на френски конвенционални подводници, което шокира Франция.

Новото стратегическо партньорство между Австралия, САЩ и Великобритания може да насърчи други държави да си осигурят същия тип подводници, което повишава риска от разпространение на ядрено оръжие, пише днес френският в. "Монд", цитиран от БТА. Новият съюз не говори, разбира се, за атомни оръжия (бъдещите австралийски подводници, които ще бъдат на въоръжение от 2040 г., ще носят конвенционални ракети "Томахок"), но след тази продажба в Индо-Тихоокеанския район ще се появи седма световна сила, разполагаща с този тип щурмови подводници.

Освен това договорът може да обхваща технологии, използващи високообогатен уран, предупреждава всекидневникът.

Споразумението АУКУС (AUKUS - от съкращенията на латиница на имената на трите страни AU, UK, US) е безспорен дипломатически успех за Великобритания. Партньорството в сферата на сигурността и отбраната, обявено от Вашингтон, Лондон и Канбера и целящо да се контрира влиянието на Китай в Индо-Тихоокеанския район, в действителност придава по-конкретен смисъл на смътното досега понятие "Глобална Великобритания", така скъпо на отстояващото Брекзита правителство на Борис Джонсън, отбелязва в друга статия "Монд". То дава на британския лидер също възможност да внесе успокоение за прословутите "специални отношения" с Вашингтон, които поохладняха покрай американското изтегляне от Афганистан, сварило неподготвени британците, както и останалите съюзници на САЩ, допълва вестникът.

Анулирането на "сделката на века" поражда нова дипломатическа криза между САЩ и Франция. Разтрогването, под американски натиск, на колосалния договор за покупка на френски подводници от Австралия, е непочтен ход между съюзници, отбелязва в. "Фигаро". Вестникът припомня сходно "предателство" от края на август 2013 г. в Сирия. В момент, когато френски изтребители "Рафал" вече били включили двигателите, за да нанесат удари по режима на Башар Асад заради нова химическа атака с много жертви, САЩ начело с президента Барак Обама рязко сменили решението си и изоставили съюзниците си. Оттегляйки се, американският президент преминал начертана от самия него червена линия, което довело до отменяне на западната операция.

Огласявайки без предупреждение пакт с Канбера и Лондон, Джо Байдън доказа, че негов приоритет остават интересите на страната му, дори с риск да оскърби съюзниците, както правеше предшественикът му, отбелязва в. "Либерасион".

САЩ се опитват да успокоят разгневените от сделката за подводници с Австралия французи. Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън заяви, че за страната му Франция остава "жизненоважен партньор" в Индо-Тихоокеанския район, посочва британският в. "Файненшъл таймс". Заради сделката, която е част от тристранен пакт на САЩ с Австралия и Великобритания в сферата на отбраната, Франция изгуби изгоден договор за доставка на подводници на Австралия, а пострада и партньорството й с Канбера. Френски висши представители разкритикуваха остро САЩ за "липса на последователност" с изключването на Франция от пакта и сега дипломатическите отношения между Вашингтон и Париж са в най-ниската си точка, откакто Джо Байдън е президент.

"Работим в невероятно тясно сътрудничество с Франция по редица общи приоритети не само в Индо-Тихоокеанския район, но и в световен мащаб, и ще продължим да го правим. Придаваме фундаментално значение на тези отношения, на това партньорство", заяви Блинкън в опит да успокои Париж, допълва вестникът.