ГЕРБ ще е първа политическа сила при това с разлика от 4 на сто от втората партия - ИТН. Това сочат данните от актуалното национално представително проучване на "Алфа рисърч".

Третата позиция е за БСП, но с напрактика изравнени резултати с формацията на Слави Трифонов.

Следват ДБ, ДПС и "Изправи се БГ! Ние идваме", като последната формация е с несигурни позиции за влизане в НС, точно на 4-процентната бариера.

"Най-големи щети търпи победителят от изборите на 11 юли, ИТН, към когото имаше и най-големи нереализирани  очаквания. С 16,9% от твърдо заявилите намерение да гласуват, партията на Слави Трифонов бележи спад от над 7 процентни пункта спрямо резултата си от парламентарните избори и логично губи първото място. То вече се заема от ГЕРБ, която не повишава резултата си, но съумява в голяма степен да запази твърдите си привърженици (21,1%)", коментират от "Алфа рисърч".

От агенцията правят сравнение между реалните резултати от последните парламентарни избори и сегашните електорални нагласи. Така освен сериозен спад на ИТН и ГЕРБ, която излиза на първа позиция, макар и със спадащи проценти, има по-видима промяна и в подкрепата за БСП. Соцпартията е с почти изравнени позиции с ИТН като има ръст от около 3 процента.

Социолозите обясняват това с поведението на БСП по време на опитите за съставяне на правителство. Затвърждава и леко увеличава резултата си и Демократична България, сочат данните.

ДПС запазва традиционните си позиции - 9,6%.

"Поради възвръщането на позициите на БСП, а и поради скандалите, в които се въвлече „Изправи се.БГ! Ние идваме!“, платформата е на ръба за влизане в парламента (4,1%). От националистическия спектър най-близо, но все още стабилно под прага от 4 процента, е "Възраждане" (3,5%)", посочват социолозите.

"Три електорални тенденции могат да бъдат прочетени в тези нагласи – отлив на избиратели, прегрупиране, засилване на конформизма, като реакция срещу радикализацията на политическите партии. Показателен е фактът, че въпреки надделяващият все още оптимизъм за сформиране на правителство от третия опит (38% смятат, че следващият парламент ще излъчи правителство, а 28% са на обратното мнение), той е с близо 20 на сто по-нисък, отколкото през юли, когато близо 60% очакваха сформирането на правителство. Тази заредена с кризи и неизвестности ситуация отваря нишата за още по-нови нови проекти", е коментарът на "Алфа рисърч".

Проектът на Петков - Василев: 8-9% потенциал

Потенциал от 8-9% от твърдо решилите да гласуват показват данните на "Арфа рисърч" за проекта на Кирил Петков и Асен Василев. Двамата обявиха, че влизат в политиката официално в четвъртък.

"На тази база може да се смята, че този проект категорично се цели в резултат не по-малък от „десятка“, но дали ще запази това ниво, или ще бележи по-големи флуктуации надолу или нагоре, ще зависи от поне няколко ключови фактора – политическата плътност и интегритет на конкурентните политически сили, усещането за автентичност на новата партия и от това как този нов звезден отбор ще си партнира и подава топката с президентския отбор", смятат от агенцията.

Кой губи от него

Проектът на Петков-Василев може да доведе до няколко труса в сега действащите политически субекти: най-голяма се очертава щетата за „Изправи се.БГ!Ние идваме!“, "които идването на "Харвард" потапя под бариерата", коментират социолозите. На второ място, засилва и без друго започналата ерозия в ИТН, която може да падне до трета-четвърта позиция. На трето, прекъсва възходящия тренд при Демократична България. И на четвърто, може да разклати периферията на системните партии.

"Разбира се, трябва много ясно да си даваме сметка, че в условията на изключително мобилни обществени нагласи, всеки категоричен извод е рисков. Едва когато новата партия излезе на светло, със своите заявки, лица и при ясно очертало се поле на конкуренция с останалите политически сили, ще могат да се оценяват реалните параметри на нейния потенциал", застраховат се от агенцията.

Премиерът Стефан Янев с по-висок рейтинг от кабинета

Като цяло оценка за служебното правителство, съществени разлики обаче има в оценката за отделните направления. Най-добре кабинетът се е справил с организацията на изборите на 11 юли. Най-ниско е оценено справянето с епидемията и с ваксинацията - едва една четвърт смятат, че в това отношение правителството е успешно.

Цялостната дейност на служебното правителство до този момент се ползва с 44,9% одобрение, срещу 30,9% неодобрение. Служебният премиер Стефан Янев е с по-висок рейтинг от кабинета – той получава 48,7% положителни оценки, едва 18,9% отрицателни, а почти всеки трети (32,4%) няма определено мнение.

Изследването е част от тримесечния мониторинг на обществено-политическите нагласи на българските граждани на агенцията. Представените данни са от проведеното в периода 8 - 15 септември 2021г. национално-представително проучване сред извадка от 1017 пълнолетни граждани. Използвана е двустепенна стратифицирана по регион и тип населено място извадка, с подбор на респондентите по квота въз основа на признаците пол, възраст и образование. Метод на интервюиране -  пряко стандартизирано интервю по домовете с таблети.