Ако новата формация на Кирил Петков и Асен Василев иска места в листите на "Демократична България", то тя трябва да стане коалиционен партньр в обединението. Това каза пред Нова тв съпредседателят на "Демократична България" Атанас Атанасов.

"Установихме, че сме на едно мнение с Кирил Петков и Асен Василев по основните теми, като например борбата с корупцията. Готови сме на взаимодействие. Когато се видим с тези хора, ще обсъдим начините на партньорство. За да им предложим места в листата, те трябва да ни бъдат коалиционен партньор", каза Атанасов.

Той призна, че вече е имало неформални контакти с Петков и Василев още докато двамата бяха министри.

"Много е важно да работим за това в следващото Народно събрание да се създаде консистентно мнозинство, което да излъчи правителство. Разбира се, има риск от раздробяване на парламентарното пространство от нови субекти", каза Атанасов.

Същевременно депутатът от БСП Стоян Мирчев обвини Петков, Василев и хора от президентската администрация в "политическо бракониерство".

"Не ни правят добро впечатление тези опити за политическо бракониерство от страна и на президентската администрация във връзка с новия политически проект на Кирил Петков и Асен Василев. Изходът е един - президентът Румен Радев да се разграничи от тези информации, че човек от неговата администрация е подпомагал за контактите на Петков и Василев с партия "Екогласност", която е част от нашата коалиция", каза Мирчев пред БНР.

Той обаче не вярва новата формация да вземе от гласовете на БСП.

"Не вярвам и тази нова формация да вземе от гласовете на БСП, защото те и двамата са десни хора, политиките са им десни, те не го отричат това нещо. А и опитът за "бракониерстване" в нашата партия, все пак БСП е партия със силно чувство за самосъхранение, обикновено има обратен ефект. По-скоро, според мен трябва да се притесняват колегите от "Демократична България", защото и профилът, и познанствата, единият от министрите е участвал в създаването на ДБ, тъй че те трябва да са притеснени от новия бъдещ формат", каза още Мирчев.

Мирчев заяви, че е имал информация за срещи на Кирил Петков с лидера на "Екогласност" Емил Георгиев за опит за покана за мандатоносителство.

"Бракониерстването обаче в политиката, от хора, които казват, че са морални в политиката, а правят такива опити - явно ти не си представител на този нов морал и нова политика, за която пледираш. Това е доста нередна игра. Това е мръсна игра под масата, надявам се и г-н Румен Радев да се разграничи от тях. Става дума за г-н Копринков от президентството, аз съм сигурен, че това е името зад тази нечиста практика, която се опитва да се наложи", заяви Мирчев.

Николай Копринков е секретар по вътрешна политика и гражданско общество на президента.