„Предварителните наблюдения ни показват, че партията, която в най-голяма степен се държа в разрез с очакваното парламентарно поведение – ИТН, бележи известна тенденция към спад. Останалите партии на протеста по-скоро задържат и може би имат лек спад. Единствено при БСП има лек ръст. Това не са твърди електорални резултати“.

Това каза пред бТВ Боряна Димитрова от "Алфа рисърч". Тя уточни, че това са много предварителни данни, но в тях има политическа логика. Агенцията има резултати от ново проучване на електоралните нагласи в началото на септември.

"Българските парламенти окапват като есенни листа, стои въпросът - дали парламентаризмът няма да се стопи като ланшния сняг. Много е трудно да се правят прогнози, като липсва политическата логика", отбеляза Димитрова.

Първата политическа сила  - с 65 депутати, се опита по един силов и безпардонен начин да наложи своето правителство, своя начин на действие, своето виждане за правене на политика на останалите политически сили, посочи анализаторката. Боряна Димитрова определи подобно поведение като "атака срещу парламентаризма".

И обясни: 

"В една парламентарна република, когато имаш 65 депутати, ти търсиш коалиционно или друг тип споразумение, което да гарантира, че са представени не само под 25 процента от гласувалите и около 10 на сто от хората въобще, но ще бъдат представени и избирателите на другите политически сили. Това е първата атака към парламентаризма.

Второ: между април и юли около т. нар. партии на протеста или промяната витаеше този конструкт - че те ще съставят правителство, защото имат общи цели. Но това не се случи".

Според нея проблемът е в много базисни цели на парламентаризма - нуждата от диалог, въпросът какво ще се прави, за да се разгради един модел. "Създаде се усещането, че важно е да се махне моделът "Борисов", после ще видим. Не е достатъчно това", каза още социоложката.

Боряна Димитрова коментира и дали е възможно съставяне на правителство с третия мандат, чийто връчване от президент предстои.

"Третият мандат - възможен ли е? Моето разбиране е, че третият мандат може да покаже, че българският парламентаризъм има съпротивителни сили да не падне жертва в търсене на някакви ерзац модели - президентски или други", каза тя.

Но прогнозира, че реализирането на този мандат е с вероятност под 1 процент.

Тя обясни и защо. ГЕРБ няма да участва, ИТН също заяви в поредица от изказвания, че няма да подкрепи трети мандат. 63 и 65 депутати правят 128 депутати. 

"Мисля, че се върви към трети избори, но не просто се изчерпва търпението на хората, а стои въпросът дали те ще повярват на живителните сили на парламентарната демокрация, колко хора въобще ще отидат да гласуват", посочи още Боряна Димитрова.

Тя определи поведението на ИТН като черна кутия.

"Не е особено логично първата и втората сила в НС, които имат мнозинство, да обявят, че излизат в опозиция. При ГЕРБ е ясно - те бяха изолирани. При ИТН - това беше някакъв тип черна кутия, а другите политически сили наивно решиха, че оттам ще играят по правилата на политическите сили. ИТН безпардонно, силово постави въпроса за съставяне на правителство" добяви анализаторката.

Тя сравни политическата ситуация с игра на "Черен Петър".

"Имам усещането още от първите действия на ИТН, че и президент, и политически партии играят на "Черен Петър". Никой не иска у него да остане Черният Петър, никой да не е виновен за случващото се", обясни още тя.

„В ситуация на хаос и несигурност могат нещата да бъдат разменени противоположно. Може да има най-неочаквани ефекти върху електоралното поведение – както за парламентарни, така и за президентските избори“, предупреди отново Боряна Димитрова.