Около 12,3 милиона долара в пари и злато бяха открити при високопоставени лица от предишния режим, съобщи Централната банка на Афганистан, цитирана от Франс прес.

Талибаните, които завзеха властта миналия месец, порицават корупцията на предишния режим и възхваляват собствената си прозрачност.

"Парите бяха открити при високопоставени лица от предишното правителство, като Амрула Салех (бившият вицепрезидент) и високопоставени служители на някои агенции, свързани със сигурността, които са криели пари и злато в кабинетите си", се казва в изявлението на Афганистанската централна банка.

"Ислямското емирство", както талибаните наричат Афганистан, е прехвърлило всичко "в националните каси" в името на прозрачността, се казва в изявлението.

Банката уточнява, че засега не е известно с каква цел са били пазени тези пари.

При управлението на предишния президент Ашраф Гани, корупцията беше повсеместна. Десетки милиони долари помощи бяха отклонени от обществени фондове.

Бившият държавен глава също е обвинен, че е отнесъл милиони долари при бягството си към Абу Даби, което той отрече на няколко пъти.

В момента Афганистан, контролиран от талибаните, страда от недостиг на пари. За да се избегне срив на банковата система, афганистанците нямат право да теглят суми, надвищаващи 200 долара на месец на човек. Световната банка и Международният валутен фонд спряха помощите си, а САЩ замразиха резервите на централната банка, които се пазеха във Вашингтон, припомня АФП, ц;итирана от БТА.

Висш талибански командир обеща да смаже дисидентите в Афганистан

Новият талибански началник на генералния щаб на въоръжените сили на Афганистан Кари Фасихудин обеща да смаже афганистанските дисиденти, които дестабилизират страната с приказки за съпротива, етнически права и демокрация, предаде от Исламабад ДПА, цитирана от БТА.

Фасихудин, известен сред талибаните като "Завоевателя на севера", каза, че дисидентите се опитват да подкопаят сигурността и да доведат страната до гражданска война. Той съобщи, че се водят консултации за организирането на силна армия в близко бъдеще и че тя ще бъде способна да защитава страната.

Радикалите бойци превзеха столицата на Афганистан миналия месец. Ислямистите също така завзеха бойна техника, муниции и екипировка, принадлежала на предишното правителство, включително и военен самолет.

След падането на Кабул лидерът на антиталибанската опозиция Ахмад Масуд формира в провинция Панджшер Национален фронт за съпротива срещу талибаните. Масуд обяви "общонационално въстание", което доведе до много демонстрации в няколко провинции, контролирани от талибаните. Те подеха офанзива срещу Панджшер, поеха контрола върху провинцията и извършиха репресии срещу противниците на властта.