Плаващи мнозинства, твърди мнозинства, полутвърди мнозинства, имагинерни мнозинства, игри с кворума, БСП, ДПС и ГЕРБ излизат-после влизат... 

Сега разбрахте ли наистина коя е единствената непоместваема фигура в държавния конструкт на властта? Не, не е Бойко Борисов.

С протестите от миналото лято, които се скъсаха да ни обясняват колко са ненужни, отчаяни, глупави, безпредметни (и им миришат чорапите!), дори той проскърца. И скърца все още, мечтайки си за белия кон - само вижте живите му видеа. Но след 12 г. управление, въпреки накалинчването на всички важни държавни структури, като че моделът на ГЕРБ започва бурмичка по бурмичка да хлопа. Ама не ви съветвам да сте много оптимисти, де - по-умерено.

Единственото, което не се пипа и към него дори не трябва да се поглежда дръзко - а последните две народни събрания показаха, че не могат друго освен да оджафкат, е фигурата на главния прокурор. Дето се вика - велик, сюблимен, непостижим, само че с обратен знак... 

Тук слагам едно замислено човече (think).

Неслучайно при напускането си като министър през 2015 г. Христо Иванов казваше, че челно го е ударила коалицията "Цацаров", а сега същото стана с коалицията "Гешев". Това е най-мощната, непоклатима, даваща си оперетно вид на сериозност, но в същото време пращаша хилещи се до сълзи човечета - политическа сила. А може би, за да се залива от смях с Pi ar Sevi , докато някакви там депутатчета се "упражняват", тя - тази сила, знае неща, които ние не знаем... То па ние какво ли ново научихме, освен че ползва криптираното приложение Telegram.

"Някакви си  там" - не си го измислям, а е траен светоглед, отношение към живота, най-често маскирано зад представите на Иван Гешев за хумор и - разбира се - никакво политическо говорене, какво си мислите вие? Точно така се изрази главният прокурор на влизане в същата тази парламентарна комисия в петък: "чул, че някакъв зам.-министър" (вероятно става въпрос за Иван Демерджиев  - един от очевидно читавите хора в екипа на Янаки Стоилов), си позволил - видите ли - да коментира, че ще направи конкурс за нови хора за Бюрото по защита.

Майтап, ти казвам, Севи...

Хилеж! (cwl)

Крайният резултат ли? Той е отявлена и показна демонстрация, че никой не бива и да си помисля да закрива специализираните структури. И не - не защото започнатите там дела ще приключат катастрофално с оправдателни присъди, а на любимите в речниковия фонд "олигарси" ще им бъде казано разотивайте се. И ще им върнат бентлитата, задържани, между другото, от съвсем друга Комисия - не от прокуратурата. (Ако не знаете, всяко дело се довършва от същия съдебен състав, включително заседателите, който го е почнал. Същата случка имаше през 2017 г., но в обратна посока - когато заварените положения като Иво Прокопиев или Румяна Ченалова от Софийски градски съд отидоха в Специализирания. Тогава ГЕРБ-ДПС... пардон - здравите сили около главния прокурор, не само че го инициираха, не само не видяха проблем, а ръкопляскаха - б.а.).

Между другото, вие знаете, ли че първата зам. главна прокурорка, която Гешев взе в екипа си, бе политическа квота, изпратена от ДПС по предложение лично на Йордан Цонев във Висшия съдебен съвет? Пламена Цветанова се казва. Това беше скоба... 

Иначе дори нищо да не разбирате от спецправосъдие, само вижте кои са защитниците и глашатаите му. И ще ви се изясни защо много държат то да остане в този вид и какъв е смисълът от борбата, която за пореден път се провали в Народното събрание.

Намигващо човече. ;)

Тази правна комисия и това Народно събрание ще са поредните, които няма да поместят с нищо статуквото. Важните промени в ЗСВ - евентуално да се разгради потресаващият факт, че едни хора си имат "свои" съд и прокуратура, на практика нямат шанс.

Най-много - ама най-много, да мине онова с Бюрото по защита, което да бъде взето от главния прокурор (защото буквално то си е негово) и да отиде към Министерството на правосъдието. Където да почне евентуално някой ден да пази истински свидетелите, а не като сега.

То обаче винаги ще си остане една дребна песъчинка в обувката на мощно маршируващата коалиция "Гешев", при това - лесна за представяне като акт на дребнаво отмъщение.